Companii

Libanezii şi românii controlează cele mai mari afaceri din distribuţia de bunuri de larg consum

Libanezii şi românii controlează cele mai mari afaceri din distribuţia de bunuri de larg consum

Autor: Adelina Mihai

24.05.2011, 23:45 1058

Pe piaţa distribuţiei de bunuri de larg consum, anul 2010 a fostmarcat de intrarea în insolvenţă a celui mai mare distribuitor cuacţionariat românesc, Astral Impex, deţinut de fraţii Ioan şiFloare Cuc. Insolvenţa Astral Impex, companie aflată în 2009 pelocul 3 în topul distribuitorilor, a schimbat ierarhia în top 3,acolo unde a intrat Simba Invest, companie controlată de doiantreprenori băcăuani (Sorin Gavrilă şi Cristinel Lungu), potrivitinformaţiilor transmise ZF de către marii distribuitori.

Astral Impex nu a transmis niciun răspuns la solicitarea ZFprivind rezultatele financiare din 2010, dar compania arădeană apierdut anul trecut cel mai mare contract, respectiv distribuţiaţigărilor Philip Morris. Producătorul ţigărilor Marlboro a extinsînsă colaborarea cu Top Brands Distribution şi Simba Invest,contract care se vede şi în evoluţia afacerilor celor douăcompanii.

Cel mai mare distribuitor de pe piaţa bunurilor de larg consumrămâne grupul Interbrands, controlat de o companie înregistrată înCipru (Holson Holding), dar în spatele căreia se află acţionarilibanezi (familia Sarkis). De altfel, Interbrands este primacompanie mare din acest sector care şi-a schimbat modul deraportare al vânzărilor şi face distincţia între vânzăriintermediate (care trec de un miliard de euro anual, potrivitestimărilor ZF) şi cifră de afaceri (125 mil. euro în 2010, încreştere cu sub 1%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO