Companii

„Ma bucur ca am iesit pe profit”, spune Goschy dupa un an dezastruos pentru hotelieri

„Ma bucur ca am iesit pe profit”, spune Goschy dupa un an dezastruos pentru hotelieri
14.01.2010, 23:23 35

"Am ales calea de mijloc, asteptam realizari mai mici fata de2008, insa mai mari fata de anul trecut, cand am incheiat cu ocifra de afaceri cu 20% mai mica comparativ cu cea din anulanterior", a declarat Josef Goschy.

Grupul Unita Turism pe care il conduce a obtinut o cifra deafaceri intre 10 si 11 milioane de euro anul trecut si un profitestimat la 1 milion de euro, fata de nivelul de 3 milioane de euroin 2008, potrivit declaratiilor omului de afaceri si datelor de pe site-ul Ministerului deFinante.

Josef Goschy spune ca important este ca nu a lucrat pe pierderianul trecut, chiar daca profitul a fost in scadere. "As fi dorit safie castigul mai mare, dar avand in vedere ca in toate domeniiles-au restrans activitatile, ma bucur ca am iesit pe profit".

Investitii "strict necesare" anul acesta

Omul de afaceri timisorean, care a vandut la sfarsitul anuluitrecut un hotel de doua stele din Targu-Mures, din cele saseproprietati scoase la vanzare, si-a bugetat investitii de 1,2milioane de euro anul acesta pentru modernizarea unui hotel dinBraila. Este vorba de hotelul de doua stele Traian, care opereaza105 camere.

"Deocamdata am dispus investitii strict necesare pentru anulacesta. Sa vedem ce se mai intampla in piata si dupa aceea decidemce alte investitii vom face", a declarat el. Goschy mai spune cadaca ar reusi sa mai vanda un activ din cele scoase la vanzare,atunci ar investi banii in modernizarea hotelului Panoramic dinOlimp.

Doua zile de sedinta de pana la 7 ore, la inceput dean

Antreprenorul povesteste ca timp de doua zile a facut sedintecu directorii de hoteluri si sefii de departamente, intalniri careau durat intre patru si sapte ore. El s-a intalnit cu 60 de oameni,din care 13 directori, din grupul hotelier pe care il conduce.

"Am stabilit in sedinta toate lucrurile care s-au omis sau aufost gresite anul trecut, din care incercam sa tragem invataminteanul acesta. Fiecare manager de sucursala se va mobiliza pentrureducerea cheltuielilor si imbunatatirea serviciilor", a precizatGoschy.

400 de angajati din hotelurile de la mare, in somaj panain aprilie

In grupul Unita Turism lucreaza in prezent 600 de oameni, fatade 1.000 in sezonul de vara, cand sunt deschise hotelurile de pelitoral. Aproape jumatate din camerele grupului hotelier sunt inhoteluri din statiunile de la mare.

"Intre 360 si 400 de oameni sunt acum in somaj, dat fiindfaptul ca unitatile de la mare se deschid vara. Spre exemplu, dacape timp de vara in hotelul Comandor din Mamaia sunt 150 deangajati, acum lucreaza doar 12 oameni. Timp de sase lunisalariatii vor fi in somaj".

Goschy este unul dintre cei mai importanti proprietari dehoteluri de pe litoral prin cele trei unitati din Mamaia (Comandor,Amiral si Orfeu), trei in Olimp (Amfiteatru, Belvedere, Panoramic)si doua in Cap Aurora (Onix si Safir). Pe litoral, Goschyconcureaza cu omul de afaceri Mohamad Murad, care controleazalantul Majestic, cu unitati in Mamaia, Olimp si Jupiter. LantulUnita a scazut cu pana la 30% tarifele la cazare, pentru un numarde 18 hoteluri, panas pe data de 31 martie a anului viitor,potrivit datelor de pe site-ul grupului.

Un broker care a intrat in afaceri hoteliere la 70 deani

Fost broker de asigurare in Germania, dar si un impatimit alBursei, Josef Goschy s-a intors in 1990 in Romania cu aproape sasemilioane de marci germane si a inceput sa cumpere proprietatiimobiliare pentru viitoarele sedii ale unei afaceri in asigurari -compania Unita - prima firma de asigurari private din Romania siprincipalul concurent al societatii de stat ADAS - la care Goschy alucrat inainte de 1978.

Omul de afaceri a vandut businessul din asigurari in 2001, iarla varsta de 70 de ani a inceput investitiile in turism.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO