Companii

Mai putin vin in vrac pe pietele externe

14.12.2004, 00:00 18

Producatorii romani au inceput sa renunte la exporturile de vin in vrac in favoarea celor imbuteliate, pe fondul investitiilor realizate in ultima vreme in combinate de vinificatie in dorinta de a obtine profituri mai ridicate.
"Anual, exportam in Germania circa un million de litri in vrac. Partenerul german a acceptat, insa, ca, incepind de anul viitor, cantitatea sa fie livrata imbuteliata", a declarat  Virgil Mandru, actionarul majoritar al companiei Domeniile Tohani.
El a aratat ca majorarea exporturilor de vin imbuteliat este posibila in urma investitiei de peste 80 miliarde de lei intr-un nou centru de vinificatie, cu o capacitate anuala de doua milioane de litri.
Societatea produce anual circa 4,5 milioane de litri de vin, din care 50% au ca destinatie piete precum Germania, Statele Unite ale Americii, Canada, Germania si statele nordice. Pretul mediu obtinut pentru litrul livrat in vrac se situeaza intre 0,5 si 0,8 euro, in timp ce la sticla valoarea variaza intre 1,2 si 1,8 euro.
Domeniile Tohani estimeaza, pentru acest an, o cifra de afaceri de aproximativ opt milioane de euro, in crestere cu 25% comparativ cu anul anterior.
In acelasi timp, Vinia Iasi, cel mai mare exportator roman de vinuri in vrac, a inregistrat, in acest an, o reducere a livrarilor in vrac la extern la 4,8 milioane litri, fata de circa 6 milioane de litri, in 2003,
Potrivit directorului societatii, Vasile Babusanu, tendinta va fi continuata si in 2005.
Vinia produce anual aproximativ 9,8 milioane de litri de vin, 70% din productie fiind valorificata pe piata externa in tari cum ar fi Germania, Italia, Franta, Norvegia, Statele Unite ale Americii, Israel si Rusia.
In prezent, Vinia exporta vin in vrac, in principal in Germania, la care se adauga Cehia si Suedia. Pretul mediu obtinut pentru litrul de vin variaza intre 0,4 si 0,6 euro spre deosebire de vinul imbuteliat, care se vinde cu circa 1,3 euro sticla.
Potrivit conducerii Vinia, reducerea cantitatilor de vin livrat in vrac la export va permite obtinerea de profituri mai ridicate fata de cele consemnate in 2003.
Societatea mizeaza, in acest an, pe obtinerea unui profit mai mare cu 30-40% comparativ nivelul de anul trecut, de circa 0,5 milioane de euro.
Micsorarea cantitatilor de vin livrat in vrac ar putea fi compensata de orientarea catre piete cu potential mare, cum ar fi cea rusa, unde firma este deja prezenta, a mai afirmat Babusanu.
Compania are in exploatare proprie si arenda peste 3.000 hectare de vita de vie in zone precum Cotnari, Uricani, Bohotin, Murfatlar si Dealu Mare. In prezent, Vinia dispune de mai multe unitati de vinificatie si o distilerie, capacitatea de imbuteliere lunara fiind de 2,5 milioane sticle.
Conducerea companiei estimeaza pentru anul in curs o cifra de afaceri de peste 310 miliarde lei (7,9 milioane euro).
Romania a realizat, in 2004, o productie de vin de circa sase milioane de hectolitri fata de 5,4 milioane hectolitri, anul trecut. Exporturile din 2003 au insumat 420.000 hectolitri, din care 370.000 hectolitri in Uniunea Europeana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO