Companii

Mallurile revin în atenţia marilor dezvoltatori. Prime Kapital, NEPI-Rockcastle şi Iulius au în construcţie circa 500.000 de metri pătraţi de malluri. Interesant este că în spatele celor trei dezvoltatori sunt fonduri de investiţii sud-africane. „Pe termen mediu şi scurt, România va fi, după Polonia, al doilea cel mai mare beneficiar de noi proiecte.“

Mallurile revin în atenţia marilor dezvoltatori. Prime...

Autor: Bogdan Alecu

24.05.2024, 00:08 3405

Un singur proiect a fost finalizat în primul trimestru al anului, cu o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi, respectiv Cometex Hunedoara Primul trimestru a fost sărac în livrări noi în toată Europa Centrală şi de Est, unde au fost finalizate proiecte cu o suprafaţă de până la 150.000 de metri pătraţi, Polonia şi Bulgaria cumulând 73% din acest total.

Piaţa spaţiilor de retail a început ti­mid acest an din punctul de vedere al activităţii de dez­voltare, însă pentru restul anului este preconizată o revenire, în condiţiile în care sunt anunţate să fie livrate proiecte cu o su­pra­faţă totală de circa 120.000 de metri pătraţi, arată datele com­paniei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. Livrărilor de anul acesta li se vor adăuga şi pro­iectele care vor fi finalizate în următorii ani, totalizând circa 500.000 de metri pătraţi.

„Dacă ne uităm la perspec­ti­vele pe ter­men mediu şi scurt, România va fi, după Polonia, al doilea cel mai mare beneficiar de noi pro­iecte de retail din Europa Centrală şi de Est (CEE). Piaţa locală are poten­ţial de a absorbi aceste investiţii, având în vedere densitatea me­die de spaţii de retail com­para­tiv cu alte ţări din CEE, dar şi evoluţia puterii de cumpărare în contextul creşte­rilor salariale pre­conizate pen­tru următorii ani şi al trendului descrescător al in­flaţiei“, a spus Dana Radoveneanu, head of retail Agency Cushman & Wakefield Echinox.

„În acelaşi timp, pe lângă investiţiile în proiecte noi, dezvoltatorii vor continua să renoveze şi să upgradaze proiectele existente, mai ales pe cele de tip mall, pentru a le aduce la nivelul cerinţelor actuale ale chiriaşilor şi pentru a rămâne relevante pe piaţă, având în vedere că circa 70% din stocul de spaţii de retail din mall-uri a fost construit în urmă cu peste 10 ani.“

Un singur proiect a fost finalizat în primul trimestru al anului, cu o suprafaţă de 5.000 metri pătraţi, respectiv Cometex Hunedoara, înregistrându-se astfel cel mai redus nivel trimestrial al livrărilor din T1 2020.

Primul trimestru a fost sărac în livrări noi în toată Europa Centrală şi de Est, unde au fost finalizate proiecte cu o suprafaţă de până la 150.000 metri pătraţi, Polonia şi Bulgaria cumulând 73% din acest total. Proiectele de tip parcuri de retail au fost preferatele dezvoltatorilor în întreaga regiune, inclusiv în România, reprezentând peste 95% din oferta nouă din primul trimestru.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro