Companii

Mallurile revin în atenţia marilor dezvoltatori. Prime Kapital, NEPI-Rockcastle şi Iulius au în construcţie circa 500.000 de metri pătraţi de malluri. Interesant este că în spatele celor trei dezvoltatori sunt fonduri de investiţii sud-africane. „Pe termen mediu şi scurt, România va fi, după Polonia, al doilea cel mai mare beneficiar de noi proiecte.“

Mallurile revin în atenţia marilor dezvoltatori. Prime...

Autor: Bogdan Alecu

24.05.2024, 00:08 3400

Un singur proiect a fost finalizat în primul trimestru al anului, cu o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi, respectiv Cometex Hunedoara Primul trimestru a fost sărac în livrări noi în toată Europa Centrală şi de Est, unde au fost finalizate proiecte cu o suprafaţă de până la 150.000 de metri pătraţi, Polonia şi Bulgaria cumulând 73% din acest total.

Piaţa spaţiilor de retail a început ti­mid acest an din punctul de vedere al activităţii de dez­voltare, însă pentru restul anului este preconizată o revenire, în condiţiile în care sunt anunţate să fie livrate proiecte cu o su­pra­faţă totală de circa 120.000 de metri pătraţi, arată datele com­paniei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. Livrărilor de anul acesta li se vor adăuga şi pro­iectele care vor fi finalizate în următorii ani, totalizând circa 500.000 de metri pătraţi.

„Dacă ne uităm la perspec­ti­vele pe ter­men mediu şi scurt, România va fi, după Polonia, al doilea cel mai mare beneficiar de noi pro­iecte de retail din Europa Centrală şi de Est (CEE). Piaţa locală are poten­ţial de a absorbi aceste investiţii, având în vedere densitatea me­die de spaţii de retail com­para­tiv cu alte ţări din CEE, dar şi evoluţia puterii de cumpărare în contextul creşte­rilor salariale pre­conizate pen­tru următorii ani şi al trendului descrescător al in­flaţiei“, a spus Dana Radoveneanu, head of retail Agency Cushman & Wakefield Echinox.

„În acelaşi timp, pe lângă investiţiile în proiecte noi, dezvoltatorii vor continua să renoveze şi să upgradaze proiectele existente, mai ales pe cele de tip mall, pentru a le aduce la nivelul cerinţelor actuale ale chiriaşilor şi pentru a rămâne relevante pe piaţă, având în vedere că circa 70% din stocul de spaţii de retail din mall-uri a fost construit în urmă cu peste 10 ani.“

Un singur proiect a fost finalizat în primul trimestru al anului, cu o suprafaţă de 5.000 metri pătraţi, respectiv Cometex Hunedoara, înregistrându-se astfel cel mai redus nivel trimestrial al livrărilor din T1 2020.

Primul trimestru a fost sărac în livrări noi în toată Europa Centrală şi de Est, unde au fost finalizate proiecte cu o suprafaţă de până la 150.000 metri pătraţi, Polonia şi Bulgaria cumulând 73% din acest total. Proiectele de tip parcuri de retail au fost preferatele dezvoltatorilor în întreaga regiune, inclusiv în România, reprezentând peste 95% din oferta nouă din primul trimestru.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Bankers Summit'24