Companii

Managementul s-a separat de RAEF

25.04.2006, 00:00 61

Managerii Fondului Romano - American de Investitii (RAEF), unul dintre cele mai importante fonduri de investitii de pe piata romaneasca, si-au infiintat propria companie Enterprise Capital.

Masura a fost luata pentru a separa activitatea de management de fondul propriu-zis de investitii, pe care il administreaza, si a putea administra si alte fonduri.

"Pana acum, eram angajatii unei entitati private - equity, adica ai fondului care reprezenta un grup de investitori, iar masura era necesara cu atat mai mult dupa lansarea noului fond - Balkan Accession Fund. Astfel, Entreprise Capital va administra sub contract de management ambele fonduri - RAEF si Balkan Accession Fund -, dar va putea la fel de bine sa asigure consultanta pe tranzactii", a spus pentru Ziarul Financiar Horia Manda, unul dintre actionarii Enterprise Capital.

O masura similara a luat-o in anii ''90 Enterprise Investors, care administreaza fondurile Polish Enterprise Fund (PEF).

Enterprise Capital are un capital social de 300.000 RON (peste 80.000 de euro) si are 12 actionari, care faceau parte din echipa RAEF.

Cel mai important actionar este Horia Manda, fostul vicepresedinte al RAEF, cu o participatie de 27,5%. Manda este si administrator al companiei, alaturi de Ionel Klipper. Printre actionari se mai afla Roxana Vitan (12%), Catalin Mocuta (12%), Emil Giurgiu (8%), Alexandru Binig (8%), Gabriela Sendroiu (4%) si Angela Silvia Popescu (2,5%).

RAEF detine 60% din actiunile firmei Domenia Credit, specializata in acordarea de credite ipotecare, un pachet de 79% din Motoractive, una dintre cele mai mari companii de leasing independente de pe piata, respectiv un pachet de 72,5% din actiunile Estima Finance, afacere din domeniul creditelor de consum.

RAEF a inceput la finele anului trecut discutii pentru vanzarea celor trei companii din portofoliu la pachet catre investitori.

RAEF mai detine participatii la producatorul de lacuri si vopsele Policolor si la producatorul de articole de cauciuc Rolast. RAEF detine pachetul majoritar al societatii de administrare a investitiilor Certinvest.

RAEF a fost infiintat printr-o hotarare a Congresului SUA si este prezent pe piata romaneasca din 1995.

Anul trecut, a fost lansat pe piata Balkan Accession Fund, a carui capitalizare - tinta a fost anuntata la 75 mil. euro. Noul fond este axat pe operatiuni de mezzanine finance (operatiuni de finantare a companiilor care combina imprumuturile si participarile la capitalul social), dar fondul va putea realiza si operatiuni de aport de capital.

Principalii investitori ai fondului sunt Compania Germana de Investitii si Dezvoltare (DEG) si Fondul Olandez de Finantare pentru Dezvoltare (FMO).

adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO