Companii

Matrix Investments: ne orientam spre terenuri centrale din orase medii

Matrix Investments: ne orientam spre terenuri centrale din orase medii

Octav Ros, directorul general al Matrix Investments

12.10.2007, 15:39 315

Matrix Investments, unul dintre cei mai activi dezvoltatori locali de centre comerciale, va finaliza luna viitoare primul proiect la Targu-Mures, denumit Mures Mall, in urma unei investitii de 15 milioane de euro.
"Primul criteriu de alegere a locatiilor pentru proiecte vizeaza ocuparea unei nise reprezentate de resedintele de judet de dimensiuni medii. Al doilea criteriu este legat de amplasarea mallurilor in zona centrala", declara Octav Ros, directorul general al companiei.
Grupul de firme Matrix Investments este controlat de Valentin Nicola si Sorin Ghite, membrii fondatori si actionari majoritari ai Grupului Financiar Imofinance, precum si fosti actionari ai companiei Astral Telecom.
Mures Mall este primul proiect dintr-o serie de trei centre comerciale anuntate de Matrix Investments pentru piata locala. Mallul va fi inaugurat in luna noiembrie a acestui an si are o suprafata inchiriabila de 10.000 de metri patrati.
"Mures Mall este inchiriat in proportie de 100% unor chiriasi, precum retailerii de imbracaminte Benetton, Bigotti sau Peter Murray, lanturi de electronice si electrocasnice Teknosa si Flanco, Glamour Cafe sau Banca Transilvania", a enumerat Ros.
El a precizat ca nivelul mediu al chiriei in cazul Mures Mall este de 25 de euro/metru patrat, astfel ca amortizarea investitiei ar urma sa fie realizata in decurs de cinci ani - un randament al investitiei de 20% pe an in euro, tinand cont de investitia de 15 mil. euro in acest proiect cu o suprafata inchiriabila de 10.000 de metri patrati.
"Intentionam sa pastram si sa operam centrele comeciale din portofoliu. La momentul oportun, vor fi anuntate in piata si alte proiecte pe care le vom dezvolta", a mai spus reprezentantul Matrix Investments.
Compania a inceput dezvoltarea altor doua centre comerciale, la Targoviste si Bistrita, in urma unor investitii de 25 mil. euro, respectiv 45 mil. euro. "Terenurile au fost achizitionate in primavara acestui an, iar finantarea proiectelor se face atat din surse proprii, cat si din credite obtinute de la banci. Pentru proiectele de la Bistrita si Targoviste agentul nostru exclusiv va demara negocierile cu potentialii chiriasi in cel mai scurt timp", a precizat Ros.
Eurisko Consulting este agentul exclusiv pentru proiectele de centre comerciale incepute de Matrix Investments.
Targoviste Mall va cuprinde circa 100 de magazine, cu o suprafata inchiriabila de 25.000 de metri patrati, in timp ce Bistrita Mall va avea o suprafata inchiriabila de 40.000 de metri patrati si circa 150 de magazine. Ambele proiecte urmeaza a fi livrate in 2009.
La nivel national, pentru urmatorii trei-cinci ani este anuntata livrarea a circa 100 de centre comerciale, cu o suprafata de aproape 3 milioane de metri patrati, in conditiile in care stocul actual nu depaseste 500.000 de metri patrati. Printre companiile cu cele mai agresive planuri de extindere anuntate se numara nume precum Mivan, GTC, BelRom, Plaza Centers, RED, TriGranit, Dawnay Day sau Iulius Group.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO