Companii

McDonalda??s: cånd se scumpeste gazul sau energia, vindem mai putin o luna-doua

17.06.2005, 18:35 22

Compania McDonald''s Romånia, care detine restaurantele cu acelasi nume, estimeaza pentru anul viitor un profit net de un milion de dolari (circa 800.000 de euro), dupa zece ani in care a operat in pierdere pe piata romåneasca.

a??Anul acesta vom obtine un profit operational de doua milioane de dolari, iar in 2006 vom avea si profit net de circa un milion de dolari. Aceasta valoare ar putea insa creste daca vånzarile merg binea??, a declarat directorul general al McDonalda??s Romånia, Marian Alecu.

Cifra de afaceri se va situa, in acest an, la 60-65 milioane dolari (50 mil. euro), in crestere cu circa 15% fata de 2004. Potrivit oficialului McDonald''s, evolutia vånzarilor companiei depinde in primul rånd de puterea de cumparare a populatiei, precum si de pretul utilitatilor.

a??Datorita reformei fiscale, puterea de cumpararea a crescut foarte mult si asta se reflecta in rezultatele companiei. Dar, daca are loc o scumpire a gazului sau electricitatii, vånzarile restaurantelor au de suferit timp de o luna sau douaa??, a precizat Alecu.

Reteaua McDonald''s este prezenta pe piata romåneasca de zece ani, primul restaurant fiind deschis in vara anului1995 in magazinul Unirea din Bucuresti. a??Numarul mediu de tranzactii zilnice realizate intr-un restaurant din Romånia este printre cele mai mari din lume. Ceea ce ne dorim este cresterea cåt mai puternica a valorii medii a unei tranzactiia??, a spus la råndul sau Andreas Hacker, vicepresedintele McDonalda??s Europa, prezent in Romånia cu ocazia aniversarii a zece ani de la deschiderea primului restaurant McDonalda??s.

In prezent, compania de origine americana detine 52 de restaurante in Romånia si va continua procesul de extindere si in acest an. Astfel, anul acesta vor mai fi deschise trei restaurante in Bucuresti, Timisoara si Iasi, investitia situåndu-se la trei milioane de dolari (2,4 mil. euro). Toate vor fi situate in centre comerciale de tip mall sau hipermarket.

Totodata, McDonald''s va continua si extinderea in franciza, in prezent existånd un singur astfel de restaurant la Brasov.

a??Suntem in discutii pentru deschiderea unor restaurante in franciza in Brasov, Constanta si Timisoaraa??, a adaugat Alecu. Peste 85% din materia prima utilizata de McDonald''s provine de la furnizori din Romånia. a??La intrarea pe piata, materia prima era aproape in totalitate importata, iar acum cumparam de la furnizori locali. Mai mult, sunt anumite produse care sunt chiar exportate la companiile McDonalda??s din Bulgaria, Serbia, Moldova si Ucrainaa??, a spus Alecu.

Centrele comerciale sunt principalele locatii ale McDonalda??s, pentru perioada urmatoare. Principalii competitori ai companiei sunt KFC, Spring Time si Pizza Hut.

Compania are in Romånia in jur de 2.500 de angajati si a servit in 10 ani, 280 de milioane de clienti. Potrivit lui Alecu, principalele obstacole cu care se confrunta McDonald''s in Romånia sunt migratia fortei de munca in Vest si cresterea puternica a pietei imobiliare.

La nivel mondial, McDonald''s are o cifra de afaceri globala de circa 20 de milarde de dolari si marja neta de profit de peste 10%. georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO