Companii

Mesaj clar de la Guvern: Nu putem distruge industria doar de dragul energiei verzi. Investitorii în regenerabile să înţeleagă, nu vor câştiga foarte mult, ci mult

Autor: Radu Bostan, Andrei Cîrchelan

01.03.2013, 00:09 5220

"Vom modifica legea privind acordarea de certificate verzi. Ştiu că nu este un su­biect plăcut, mai ales pentru investitori, dar trebuie să fiu foarte clar: nu putem distruge industria ro­mânească doar de dragul industriei rege­nerabile, trebuie să găsim un echilibru. Cei care au investit în energia regenerabilă trebuie să ne înţeleagă: suntem prinşi ca într-o men­ghină", a spus ministrul delegat pentru ener­gie Constantin Niţă la deschiderea celei de-a doua zile a ZF Power Summitt '13, rea­lizat de ZF în parteneriat cu Petrom, Rom­petrol, GDF SUEZ Energy Romania, E.ON Ro­mânia, Siemens, EnergoBit Group, AB Ener­gy, ExxonMobil, Azomureş, MOL România, Electroalfa, Electrogrup şi Smart Group.

Ministrul a precizat că sprijinul acordat producătorilor de energie regenerabilă anul trecut prin certificatele verzi s-a ridicat la 500 de milioane de euro, sumă suportată de con­sumatori. Întreprinderile energofage in­dustriale ArcelorMittal Galaţi şi Alro Slatina au plătit 43 milioane de euro şi, respectiv, 47 milioane de euro pentru această schemă de sprijin, a adăugat el. În schimb, aceste fonduri nu s-au întors în economie sub forma unor investiţii care să susţină sectorul energetic.

"Nu am văzut investitori în energia rege­nerabilă care să ne propună să facem o fabrică de turbine eoliene. Efectul de multiplicare în economie este aproape zero. În ceea ce priveşte crearea de locuri de muncă, în afară de firme de pază - nimic. Sigur că statul câştigă din impozite şi taxe, dar nu este suficient", a arătat ministrul energiei. El a mai spus că statul vrea să susţină în con­tinuare energia regenerabilă, însă investitorii nu vor mai câştiga foarte mult, ci doar "mult".

Declaraţiile lui Niţă au provocat în mod previzibil îngrijorare în rândul repre­zentanţilor sectorului fotovoltaic. Ciprian Glodeanu, preşedintele Asociaţiei Române a Industriei Fotovoltaice (RPIA), s-a arătat mirat de planurile autorităţilor de a restrânge sprijinul pentru energia verde, în condiţiile în care România este încă departe de a-şi atinge ţintele asumate privind cota din consum provenită din surse regenerabile.

"Anul trecut, cota era 12% şi am atins 7%. Anul acesta cota este 17%. Dacă pentru doi ani consecutivi cotele obligatorii nu au fost atinse, legea europeană spune că guvernul trebuie să continue să sprijine investiţiile în energiile regenerabile", a spus Glodeanu. În plus, în ultima vreme piaţa a început să pună presiune pe preţurile certificatelor verzi, iar România are şanse de a-şi atinge ţinta pentru anul viitor păstrând schema de sprijin în forma actuală. Glodeanu a subliniat că aproxi­mativ 45% din componentele unui proiect fotovoltaic provin din România.

În schimb, Halil Demirdag, directorul Smart Group, s-a declarat de acord cu poziţia guvernului, potrivit căreia investiţiile în sectorul energiei solare sunt supracompensate. El a apreciat însă că schema ar trebui mo­dificată pentru a prevede un tarif fix de livrare la reţea (feed-in tariff), după modelul din alte state, în loc de un preţ variabil pentru certificatele verzi.

"De ce nu spune statul că preţul va fi 40 euro per certificat? Cu venituri nesigure, cum pot să îmi realizez planul de afaceri?", a spus Demirdag, care are în portofoliu peste 40 MW instalaţi în parcuri fotovoltaice în Turcia, Bulgaria, Grecia şi România. Investitorul turc a adăugat că fără subvenţii sectorul solar nu poate fi dezvoltat, deoarece valoarea investiţiei necesare nu mai poate scădea.

Deşi producţia energiei din soare este recompensată în prezent cu şase certificate verzi pentru fiecare MWh, segmentul a atras investiţii mici comparat cu cele eoliene. Potrivit datelor prezentate de preşedintele RPIA, în România funcţionează în prezent parcuri fotovoltaice cu o capacitate de 88 MW, în timp ce parcurile eoliene au o putere instalată de peste 1.700 MW. "Esti­marea ANRE este de 500-1.000 MW nou insta­laţi în fotovoltaice anul acesta. Având în ve­dere cum a început anul, mă tem că multe pro-iecte foto­voltaice se vor suspenda, dar mă aştept ca la sfârşitul anului să fie aproximativ 350 MW din producţie fotovoltaică", a conchis Glodeanu.