Companii

Micula, European Drinks: Lipsa finantarilor ne-a franat dezvoltarea

Micula, European Drinks: Lipsa finantarilor ne-a franat dezvoltarea

Izvorul Minunilor este una dintre cele mai cunoscute marci din portofoliul grupului de firme detinut de fratii Ioan si Viorel Nicula

09.12.2008, 18:54 174

"Este vorba de investitii in productie care ar fi putut reduce ponderea materiilor prime importate si ar fi creat locuri de munca" , a precizat el, fara a da insa mai multe detalii.

Antreprenorul a mai precizat ca este oportuna interventia statului in economie pentru sprijinirea producatorilor locali din toate ramurile industriei, dand exemplul tarilor mai dezvoltate din Europa care au reusit sa previna disponibilizari masive prin luarea unor masuri rapide de sprijinire a marilor angajatori privati.
"Se vorbeste foarte mult despre datoria externa a Romaniei. Daca ne uitam insa la gradul de indatorare al tarii, noi stam mult mai bine decat multe state din vestul Europei. Cred ca Romania ar trebui sa ia bani de la FMI", a afirmat Micula.
In acest an, vanzarile de alimente si bauturi in Romania si-ar putea incetini cresterea, dupa ce 2007 a adus un ritm de dezvoltare al sectorului de peste 15%, comparativ cu 2006.
In aceste conditii, multe companii si-au ajustat bugetele pe 2008, in timp ce pentru construirea bugetelor de anul viitor majoritatea companiilor iau in calcul mai multe variante, in functie de evolutia crizei mondiale.
Ioan Micula nu a comunicat estimarile de vanzari ale grupului European Food & Drinks pe 2008, insa a precizat ca exporturile vor creste in acest an cu 30-40% fata de 2007. Acesta este un ritm inferior celui realizat de grup anul trecut fata de perioada anterioara, respectiv de 50%. In ultimii ani, exporturile grupului fratilor Micula s-au majorat intr-un ritm mai mare decat vanzarile raportate pe piata locala.
In 2007, de exemplu, afacerile cumulate ale companiilor din grup au ajuns la 882,5 mil. euro (2.945,3 mil. lei), in crestere cu aproximativ 10% fata de 2006, potrivit datelor furnizate de grup care nu a depus insa in ultimii doi ani rapoartele financiare la Ministerul Finantelor.
Pe pietele din afara Romaniei, fratii Micula au infiintat pana acum 8 filiale ale grupului European Food & Drinks, in Republica Moldova, Cehia, Slovacia, Ungaria , Polonia, Rusia, Ucraina si Bulgaria. Prima companie implantata in strainatate a fost infiintata in anul 1995.
Pe plan local, European Food si European Drinks concureaza cu multinationale precum Coca-Cola HBC, Pepsi Americas, URBB sau InBev, cele mai bine pozitionate branduri din portofoliul antreprenorilor romani fiind Izvorul Minunilor si Burger.
La nivel local, grupul detine 26 de linii de imbuteliere pentru apa minerala, sucuri, bere si alte bauturi alcoolice, facilitati de productie pentru dulciuri, sosuri si paste si o firma de distributie pentru produsele din portofoliu, Transilvania General Import-Export, care este in prezent cea mai mare companie din grup, dupa valoarea cifrei de afaceri.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO