Companii

Mirabela Miron, Avisso: Măsurile anunţate astăzi de premierul Ludovic Orban reflectă într-o măsură extrem de scăzută solicitările mediului antreprenorial

Mirabela Miron, Avisso: Măsurile anunţate astăzi de...

Autor: Ramona Cornea

19.03.2020, 16:55 828

Mirabela Miron, partener în compania de consultanţă fiscală Avisso, afirmă că Măsurile anunţate astăzi de premierul Ludovic Orban nu reflectă decât într-o măsură extrem de scăzută solicitările pe care noi le-a făcut mediul antreprenorial, atât prin Romanian Business Leaders, cât şi prin Uniunea Generală a Industriaşilor din România (UGIR).

”Suntem într-o situaţie-limită, o criză care s-a instalat deodată, şi nu treptat, ca în cazul crizei financiare din urmă cu mai bine de un deceniu. Susţinerea din fondul de şomaj a indemnizaţiei de şomaj tehnic doar pentru anumite sectoare de activitate şi doar pe durata a 30 zile nu aduce o liniştire de sistem, nici pentru angajaţi şi nici pentru antreprenori”, spune Mirabela Miron.

Consultantul fiscal afirmă că mediul de afaceri aşteaptă măsuri precum amânarea plăţii contribuţiilor sociale şi a impozitelor pe venit scadente pe 25 martie şi 25 aprilie pentru ca firmele să îşi poată organiza un buffer de cash, amânarea la plată de către băncile comerciale a ratelor persoanelor juridice, indiferent de mărimea întreprinderilor, o derogare sau suspendare a obligaţiilor de plată izvorâte din biletele la ordin pentru a diminua riscul venit din neîncasarea la timp a acestora.

De asemenea, Mirabela Miron subliniază că în ultimele două săptămâni au intrat în România peste 50.000 de români din Italia şi din Spania, în principal, iar guvernul trebuie să vină cu un program pentru a îi integra pe piaţa muncii.

”Guvernul trebuie să elaboreze şi operaţionalizeze de îndată un program de reintegrare pe piaţa muncii a acestora – un instrument la îndemână ar putea fi programe finanţate prin POCU pentru reconversia profesională şi reintegrarea pe piaţa muncii”, afirmă ea.

Există un fond de 750 de miliarde de euro disponibil la nivelul Băncii Centrale Europene care poate fi folosit în timpul acestei crize, sublinează consultantul fiscal.

”Noi, astăzi, nu am cerut absolut nici o alocare financiară, nici o formă de sprijin de la Uniunea Europeană. Circa 3,8-4 miliarde de euro ar putea fi injectaţi în economia României din acest fond, conform estimărilor specialiştilor”, concluzionează Mirabela Miron.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO