Companii

Mitsubishi concediaza 14% din forta de munca

27.02.2001, 00:00 14



Producatorul auto nipon Mitsubishi Motors Corp. a anuntat ieri un plan de restructurare a activitatilor, elaborat de principalul sau actionar, DaimlerChrysler AG, care detine un pachet de 34% din actiunile firmei japoneze, informeaza Mediafax.

Potrivit planului de restructurare, Mitsubishi Motors urmeaza sa reduca forta de munca cu circa 9.500 de persoane (14% din totalul angajatilor) si costurile de procurare a materialelor cu 15% pana in anul 2003.

De asemenea, Mitsubishi intentioneaza sa diminueze capacitatea de productie cu 20%, prin inchiderea uneia dintre cele patru uzine de asamblare auto.

Al patrulea producator de automobile din Japonia estimeaza ca planul de restructurare va costa intre 100 miliarde si 150 miliarde de yeni (intre 863 milioane de dolari si 1,3 miliarde de dolari).

Compania mai planuieste sa achizitioneze 50% din societatea mixta NedCar Plant (Olanda) de la partenerul sau Volvo Car, care a fost vandut de catre AB Volvo grupului american Ford Motor in urma cu doi ani.

Pe de alta parte, Mitsubishi intentioneaza sa produca un nou model, denumit "Z car", la uzinele NedCar din Olanda, in anul 2004. Acest model va fi dezvoltat in comun de Mitsubishi si DaimlerChrysler.

Compania va dezvalui planul complet de restructurare la sfarsitul lunii martie, urmand ca, pana la 1 aprilie, sa anunte o noua structura organizationala.

Presa economica din Japonia scria despre aceste concedieri inca de saptamana trecuta, cand se aflase despre intentia companiei de a inchide fabrica din Nagoya, centrul Japoniei. Mitsubishi, al patrulea mare producator japonez dupa Toyota, Honda si Nissan, a fost implicat intr-un scandal, datorita acoperirii unor defecte de productie ale vehiculelor fabricate.

Compania trebuie, de asemenea, sa relanseze activitatea fabricilor din Adelaide, Australia si a celei de langa Rotterdam, fabrici care inregistreaza pierderi.

In ciuda concedierilor impuse de planul de restructurare, analistii raman sceptici. Mitsubishi "este probabil compania cu cele mai multe probleme din Japonia", a declarat Howard Smith, analist la ING Barings.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO