Companii

Nestle se gandeste sa reia productia de Ana Vie

17.12.2003, 00:00 135



Elvetienii de la Nestle ar putea relua productia apei minerale Ana Vie, dupa aproximativ trei ani in care fabrica de la Miercurea Ciuc nu a mai functionat.



Zilele trecute, reprezentantii Nestle Waters s-au aflat in Romania pentru a gasi o solutie in privinta apelor minerale, dar o decizie finala urmeaza sa fie luata abia pana la inceputul verii viitoare.



"Analizam mai multe oportunitati," a declarat pentru ZF Philippe La Pierre, vicepresedinte al diviziei de ape minerale pe Europa al Nestle. "Am incetat productia deoarece, la vremea respectiva (1999-2000 n.red), erau probleme legate de calitate, iar managementul de la vremea aceea a hotarat ca economia romaneasca nu mergea bine, asa incat am decis sa retragem de pe piata Ana Vie. Intre timp, lucrurile s-au schimbat, piata romaneasca are un potential deloc de neglijat, plus ca urmeaza sa adere la Uniunea Europeana", a mai spus La Pierre, adaugand ca o decizie finala va fi luata in circa sase luni.



Piata romaneasca de ape minerale, care este estimata la un miliard de litri anual, adica la peste 200 de milioane de euro, este dominata de jucatori locali ca European Drinks (Izvorul Minunilor), Romaqua (Borsec) si Coca-Cola (Dorna).



Cu toate ca Nestle detine fabrica de la Miercurea Ciuc, licenta de exploatare se afla in proprietatea Societatii Nationale a Apelor Minerale (SNAM). Directorul SNAM, Peter Elek, a declarat ca reprezentantii companiei elvetiene platesc "contravaloarea pentru exploatare conform unui grafic."



"In orice caz, anul care vine este un an hotarator pentru Ana Vie," a spus Elek.



Cu o cota de piata de 17%, la nivel global, Nestle Waters a avut anul trecut vanzari de 7,7 miliarde franci elvetieni (aproximativ cinci miliarde de euro). Grupul are in portofoliu 77 de marci de ape minerale, dintre care cele mai cunoscute sunt brandurile premium Perrier, Vittel, Contrex, S. Pellegrino si Acqua Panna, precum si cele doua marci globale Nestle Pure Life si Nestle Aquarel. Grupul are operatiuni in 130 de tari si are 25.100 de angajati.



In Romania, Nestle produce napolitanele Joe, pe care le-a achizitionat de la Joe IBC din Timisoara, in urma cu trei ani, in urma unei tranzactii estimate la cateva milioane de dolari.



In ultima vreme, mai multe companii multinationale care incercasera sa lanseze diverse produse din portofoliul international in urma cu cativa ani si le retrasesera la putin timp dupa aceea, incearca sa le relanseze. Ultimul exemplu din aceasta serie este Procter & Gamble, care a relansat de curand brandul Pringles, dupa o prima lansare fara succes in urma cu cinci ani. claudia.covaci@zf.ro 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO