Companii

Noul partener de la Badea Clifford Chance: IPO-urile si real-estate-ul aduc cei mai multi bani

Noul partener de la Badea Clifford Chance: IPO-urile si real-estate-ul aduc cei mai multi bani

Perry Zizzi este de parere ca segmentul de real-estate si IPO-urile vor ramane si in urmatorii ani atractive pentru casele de avocatura.

01.10.2007, 00:30 33

Casa de avocatura Badea Clifford Chance l-a recrutat pe Perry V. Zizzi, din echipa de avocati de la Salans, pentru a-si intari prezenta pe real-estate, segmentul de piata care are cea mai mare crestere si care aduce venituri importante pentru firmele de avocatura. Zizzi (40 de ani) de nationalitate americana, lucreaza de patru ani pe piata romaneasca.
"Real-estate-ul este unul dintre cele mai fierbinti sectoare ale acestui moment, nu doar in Romania dar si in Ucraina sau Rusia. Spre exemplu, numai in Ucraina am fost implicat in patru finantari in ultimul an si jumatate, insa numarul celor care ar putea fi finalizate va fi si mai mare in urmatoarea perioada", spune Perry Zizzi.
El este de parere ca segmentul de real-estate si IPO-urile (oferte publice initiale) vor ramane si in urmatorii ani atractive pentru casele de avocatura, din punctul de vedere al veniturilor pe care le genereaza.
Perry Zizzi este de astazi noul partener al Badea Clifford Chance si este specializat pe real-estate.
"Principala diferenta dintre Romania si pietele din regiune este ca aici s-a pornit de la un nivel de redus de dezvoltare, si a trebuit sa se recupereze intr-un interval foarte rapid in special pe segmentul rezidential, dar si in sectoarele corelate, precum investitiile in dezvoltarea infrastructurii", a afirmat Perry V. Zizzi.
Piata locala a inregistrat una dintre cele mai rapide comprimari ale yield-urilor din regiune. Astfel, cumparatorii de proprietati imobiliare ar urma sa obtina venituri anuale reprezentand doar 6% din investitia in active, in conditiile in care in urma cu doi-trei ani tranzactiile se derulau la randamente de 9% sau chiar mai mult.
Maturizarea pietei se vede in primul rand in achitiile in Romania ale strainilor care se fac la marje comparabile cu cele de pe pietele mature, precum Cehia sau Polonia.
"Criza imobiliara din SUA pare sa aiba un impact asupra intregii piete mondiale, insa cred ca efectul este, mai degaba, unul psihologic. Intr-o tara precum Romania, putin afectata de aceasta problema interesul ar trebui sa continue pentru mult timp. Cred ca pana la sfarsitul anului vom mai vedea cel putin unul sau doua deal-uri cu randamente de sub 6%. Insa sub acest nivel este destul de greu de prognozat cand si cate deal-uri vor mai avea loc", a continuat acesta.
El este de parere ca atata timp cat exista potential de crestere al pietei, fondurile de investitii vor ramane interesate de Romania.
"Cum segmentul rezidential traverseaza o perioada mai tulbure in state precum Spania, Marea Britanie sau SUA, investitorii trebuie sa-si plaseze banii undeva. Asa ca se uita in Romania sau tari cu un potential similar. In ceea ce priveste atragerile de finantari pe segmentul de real-estate acestea sunt de ordinul miliardelor de euro", a precizat acesta.
Pentru majoritatea firmelor de avocatura veniturile aduse de real-estate sunt considerabile.
"Din punctul de vedere al caselor de avocatura un alt domeniu generator de venituri vor fi IPO-urile. Iar Romania alaturi de state precum Ucriana si Rusia sunt cateva dintre punctele fierbinti pe harta regionala si la acest capitol".
La randul sau Nadia Badea, partener al casei de avocatura, spune ca alte domenii atractive pentru investitorii straini raman tot cele conexe constructiilor respectiv materialele de constructii sau producatorii de vopsele.
Aducerea unui nou partener, a continuat ea, nu va schimba strateia casei de avocatura.
"Vom continua sa asistam clientii internationali, precum fonduri de real estate si banci specializate in finantari de real - estate, cat si clienti din regiune. Domeniul real estate va continua sa fie un domeniu prioritar pentru noi. Este un domeniu in crestere si este nevoie de mult mai multi asociati seniori si parteneri pentru a putea face fata cererilor clientilor", spune Nadia Badea.
Clifford Chance a intrat pe piata romaneasca in luna iunie a anului trecut prin asocierea cu casa romaneasca Badea & Asociatii, care activeaza in principal in domeniile real-estate, financiar-bancar, fuziuni si achizitii si private equity. La nivel local, Badea Clifford Chance se numara printre primele 10 firme de avocatura de pe piata raportat la cifra de afaceri.
"Unul dintre proiectele cele mai provocatoare la care am lucrat a trebuit finalizat in 6 saptamani: de la analiza companiei si a titlurilor de proprietate, pana la transferul efectiv al proprietatii. In acelasi timp a trebuit sa negociem cu doi vanzatori si cu banca finantatoare. Era una dintre cele mai mari tranzactii din real-estate la momentul respectiv." isi aminteste Nadia Badea. Piata locala de avocatura de business depaseste 150 de milioane de euro, cei mai mari jucatori fiind NNDKP (Nestor), Bostina, Tuca Zbarcea, Linklaters, Musat sau Popovici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO