Companii

Olandezii de la MEI-RBF vor investi 22 mil. euro pe Bursa de la Bucuresti

18.04.2006, 00:00 22

Fondul de investitii olandez MEI Roemenie en Bulgarije Fonds (MEI-RBF) va aloca pentru achizitii pe piata de capital din Romania circa 22 de milioane de euro, adica aproximativ 75% din fondurile acumulate prin subscriptie publica pe bursa Euronext.

La sfarsitul perioadei de subscriere din luna martie, compania acumulase 26,4 milioane de euro, iar in urmatoarea saptamana a adunat inca 2,8 milioane de euro, ajungand la 29,2 milioane de euro.

"Fondul este unul deschis, iar ritmul de crestere a numarului de unitati de fond va oglindi interesul investitorilor pentru pietele din Romania si Bulgaria", a declarat directorul de investitii pentru Romania al fondului, Cristian F?der.

Diferenta de 25% din suma va fi indreptata catre piata de capital din Bulgaria. Ponderea investitiilor pe fiecare piata de capital a fost stabilita in functie de capitalizarea bursiera si lichiditatea acestora. Prima investitie in Romania a fondului a fost achizitia a 5,23% din actiunile fabricantului de masini agricole si forestiere Mecanica Ceahlau la inceputul lunii aprilie.

"Ne-am orientat catre Mecanica Ceahlau datorita potentialului pietei utilajelor agricole, rezultat in principal ca urmare a decalajului mare intre nivelul de mecanizare al agriculturii din Romania si cel din Uniunea Europeana", a explicat F?der. Actiunile Mecanica Ceahlau au fost cumparate la un curs de circa 6,9 lei, apropiat de cel al pietei.

Politica RBF prevede ca minim 50% din valoarea fondului sa fie investita in actiuni incluse in indicii bursieri BET si SOFIX. O pondere semnificativa, de maxim 50%, va fi indreptata catre achizitia de participatii la intreprinderi mici si mijlocii. "In anii urmatori, pietele din Romania si Bulgaria vor beneficia de efectele aderarii la Uninea Europeana si de fluxul de investitii straine. Intreg procesul de integrare actioneaza ca si un catalizator al eficientizarii mediului economic", a afirmat directorul de investitii al fondului.

Expunerea pe o companie este redusa la maxim 15% din valoarea fondului. Investitiile au fost programate pe termen mediu si lung. RBF este listat la bursa Euronext Amsterdam si este administrat de MEI-Fondsenbeheer, o subsidiara a Middle Europe Investments.

MEI-Fondsenbeheer BV mai administreaza Het Tsjechia?? en Slowakije Fonds NV (TSF), un fond axat pe achizitii de actiuni ale companiilor listate la Bursa de Valori din Cehia si Slovacia, fondul Middle Europe Real Estate NV (MERE), specializat in achizitii imobiliare din Europa Centrala si fondul privat Middle Europe Opportunity Fund NV (MEOF).

Middle Europe Investments (MEI) Group este prezenta pe piata din Europa Centrala din 1991. Firma are sediul central la Lochem, Olanda, si coordoneaza 12 filiale in noua tari din Europa Centrala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO