Companii

OTE plateste pentru Cosmorom

07.07.2003, 00:00 12



Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a retrogradat, joi, de la "A" la "A minus" calificativul acordat grupului elen de telecomunicatii OTE pentru datoriile sale pe termen lung, una din cauzele acestei interventii fiind situatia operatorului de telefonie mobila Cosmorom.



Ratingul companiei pentru datoriile negarantate a fost de asemenea revizuit in sens negativ, de la "A" la "A minus". Ambele calificative au fost puse sub observatie in luna mai, in prezent fiind insotite de perspectiva stabila.



Potrivit unui comunicat al agentiei, datoriile OTE totalizau, la sfarsitul lunii martie, 3,1 miliarde de euro (3,6 miliarde de dolari).



"Interventia asupra ratingurilor reflecta soliditatea financiara in scadere a OTE, ca urmare a presiunilor cu care se confrunta operatiunile sale de telefonie fixa din Grecia - care reprezinta principalul element luat in calcul in aceste ratinguri - si ca urmare a expunerii financiare in crestere la investitiile din Romania", a declarat Simon Redmond, analist laStandard & Poor's.



El a adaugat ca revizuirea in sens negativ reflecta, in plus, gradul ridicat de indatorare al OTE, masurile limitate de acoperire si controlul intern slab, care a condus la activarea unei clauze contractuale privind obligatiunile garantate si facilitatea sa principala de credit, dupa ce CosmoRom nu si-a achitat la timp o datorie.



In schimb, Standard & Poor's mentioneaza ca factori pozitivi care mentin ratingul OTE la un nivel ridicat pozitia foarte solida pe piata elena a comunicatiilor fixe si cota semnificativa de pe piata de telefonie mobila din Grecia.



De asemenea, agentia de evaluare financiara aminteste de profitabilitatea grupului de telecomuncatii, cu o marja de aproape 40%, precum si de activele bilantiere solide.



Cu toate acestea, Standard & Poor's avertizeaza ca ratingurile OTE sunt limitate de cheltuielile semnificative de capital, expunerea crescuta fata de o serie de riscuri legate de probleme de concurenta si reglementare, ceea ce poate afecta rata de crestere a veniturilor, dar si de investitiile internationale in medii mai riscante.



"Este de asteptat ca OTE sa isi imbunatateasca soliditatea financiara si sa refinanteze datoriile Cosmote in urmatoarele cateva luni, insa este posibil si ca presiunile sa persiste. Conducerea grupului trebuie sa-si demonstreze capacitatea de a face fata in mod competent celor mai diverse provocari, in special pe piata telefoniei fixe din Grecia si in Romania", se mai spune in comunicatul agentiei de evaluare financiara.



Institutia precizeaza ca ratingul actual va putea fi revizuit in masura in care OTE isi va consolida operatiunile in acest an. Pe de alta parte, Standard & Poor's arata ca nu sunt previzibile noi investitii sau contributii financiare suplimentare la subsidiarele deja existente in afara Greciei, pe perioada anului 2003.



La sfarsitul lunii mai, ratingul OTE pentru datoria pe termen lung a fost pus sub observatie atat de Standard & Poor's, cat si de Moody's, ca urmare a depasirii termenului de achitare a unui credit de catre Cosmorom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO