Companii

Pasmatex, 4 mil. euro pentru relocarea fabricii de textile

14.04.2006, 00:00 30

Compania timisoreana de textile Pasmatex intentioneaza sa investeasca pana la 4 mil. euro in urmatoarele 18 luni in relocarea fabricii pe care o detine in Timisoara, a declarat pentru Ziarul Financiar Maria Grapini, director general al firmei.

"Ne-am cumparat deja anul trecut un teren de 40.000 de metri patrati cu un milion de euro in zona industriala a orasului", spune Grapini. Potrivit acesteia, noua fabrica va avea doua hale, una pentru confectii si una pentru tesatorie. "O firma de textile cu finisaje nu poate exista in centrul orasului. In septembrie vom incepe constructia noii fabricii", precizeaza ea. Fabrica Pasmatex este localizata, in prezent, chiar in centrul orasului Timisoara. Grapini estimeaza ca noua unitate va intra in functiune la sfarsitul anului 2007.

Ea spune ca investitia va fi finantata atat din fonduri proprii, cat si din imprumuturi bancare.

Pasmatex a inregistrat in 2005 o cifra de afaceri de 160 mld lei. (4,4 mil. euro), sub nivelul de 5,8 mil. euro anuntat de companie anul trecut.

"Am scazut pentru ca nu am mai avut curaj sa incheiem contracte de export din cauza variatiilor cursului euro", explica Grapini.

Ea spune ca alte motive pentru rezultatul sub asteptari sunt cresterea costurilor la utilitati, precum si majorarea importurilor de produse din China.

O mare parte a jucatorilor din industria de profil a fost afectata de "invazia" produselor textile cu origine chineza, care sunt prezente pe piata la preturi mult mai mici fata de cele practicate de companiile autohtone.

Acest fenomen, coroborat cu scaderea cursului euro, a micsorat profiturile sau chiar a adus aproape de pragul falimentului o mare parte a companiilor de profil. Pentru a veni in ajutorul companiilor europene, Uniunea Europeana a introdus un plafon in ceea ce priveste importurile din Asia la mijlocul anului trecut.

Totusi, Pasmatex si-a bugetat anul acesta o crestere de 20% a afacerilor, desi fenomenul chinez inca demonstreaza o prezenta pregnanta pe piata.

Cresterea, spune Grapini, se bazeaza pe constructia noii fabrici.

Compania a renuntat la o parte dintre angajati, ajungand la un numar total de 600, de la 718 anul trecut.

Compania isi exporta in proportie de 50% produsele in tari precum Germania, Austria, Suedia, Franta, Finlanda, Italia sau Republica Moldova.

"Nu am mai facut contracte pe doi ani, asa cum procedam pana acum, din cauza cursului euro. Contractele noastre sunt doar pe 2006 acum", spune Grapini. In Romania, Pasmatex produce textile pentru companii din industria mobilei, constructoare de masini, precum si lenjerie sau confectii.

O alta companie de textile importanta de pe piata autohtona, Braiconf, a inregistrat o scadere de 70% a profitului anul trecut fata de 2004 tot pe fondul descresterii monedei euro, precum si a valului de produse venite din China.

Compania a incercat sa contracareze efectele venite din oscilatia monedei europene prin marirea capacitatii de distributie la nivel local. O mare parte a companiilor care lucrau pentru piata externa au facut aceasta miscare anul trecut. andreea.groenendijk@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO