Companii

Patriciu: Rompetrol merge inainte, chiar daca Basescu ia 80%

18.05.2007, 18:35 22

Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, spune ca victoria lui Traian Basescu la referundum, chiar si cu 80% din voturi, nu va avea niciun impact asupra dezvoltarii afacerilor grupului pe plan intern.
"Chiar daca Basescu se va intoarce, acest lucru nu va avea nici cel mai mic impact asupra afacerilor Rompetrol din Romania", spune Patriciu. Intrebat daca, in eventualitatea in care presedintele suspendat al Romaniei va fi repus in functie cu un vot covarsitor la referendumul de pe 19 mai, se gandeste sa-si vanda afacerea din Romania pentru a investi in alta parte, Patriciu a raspuns: "Sub nicio forma! Voi continua sa dezvolt Rompetrolul asa cum mi-am propus."
Desi Patriciu este cunoscut ca un om care conduce o afacere romaneasca, sediul social al grupului Rompetrol este in Olanda. Recent, Patriciu a declarat ca isi va muta sediul social in Romania atunci cand tara va "scapa de monstri, de tot felul de cosmaruri urate pe care le traieste." Principalul activ al grupului in Romania este rafinaria Petromidia. Afacerile grupului Rompetrol au ajuns anul trecut la 5,6 mld. euro.
Radacinile conflictului Patriciu-Basescu se regasesc inca de la inceputul anului 2003, cand omul de afaceri s-a declarat impotriva unei alinate PNL-PD. In primavara lui 2005, dosarul in care Patriciu este acuzat de spalare de bani, evaziune fiscala si inselaciune a fost finalizat de procurori, iar la sfarsitul lunii mai a fost retinut aproape 24 de ore.
Cel mai important cap de acuzare este ca Rompetrol nu ar fi virat la bugetul de stat sumele obtinute in urma unei creante din Libia. Patriciu nu s-a ferit sa-l acuze direct pe presedintele Basescu de implicare in cazul sau, iar premierul liberal Calin Popescu-Tariceanu, cu care Patriciu este bun prieten, i-a luat apararea in public.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO