Companii

Patriciu spera sa gaseasca aur negru cu Petromidia la bursa

24.03.2004, 00:00 21



Compania Rompetrol Rafinare (rafinaria Petromidia), din cadrul grupului Rompetrol condus de omul de afaceri Dinu Patriciu va fi listata la Bursa de Valori Bucuresti incepand cu 5 aprilie, la o valoare nominala de 1.000 de lei. Actiunile rafinariei au fost tranzactionate pana in noiembrie anul trecut pe piata RASDAQ, ultima valoare de tranzactionare fiind de 75.000 de lei, la o valoare nominala de 214.000 de lei. Dinu Patriciu crede ca actiunile companiei sale vor fi un concurent serios pentru cele ale rivalului de stat Petrom, aflate in prezent "pe val": actiunile SNP se tranzactioneaza la preturi de peste 2.000 de lei, situatie care a ridicat valorea de piata a companiei la 2,45 miliarde dolari, cu peste 700 de milioane de dolari mai mult decat la inceputul anului. "Investitorii se vor uita la datele si rezultatele rafinariei, cred ca vor fi interesati si pretul va evolua corespunzator", a spus Patriciu.



Patriciu spune ca Rompetrol Rafinare va concentra activtiatile de distributie ale grupului - Romoil (distributia en gros) acum si Rompetrol Downstream (reteaua de benzinarii a grupului) in urmatoarele patru luni. Rompetrol detine 197 de benzinarii, din care 68 in proprietatea grupului, restul fiind inchiriate sau in franciza.





De ce este mai bine sa prelucrezi titei strain



Rompetrol a preluat Petromidia in urma cu trei ani, iar restructurarea aplicata a determinat rafinaria sa devina profitabila. Pe langa reducerea personalului rafinariei si retehnologizarea acesteia, una din directiile strategice a fost si cea a adaptarii aprovizionarii cu titei la posibilitatile rafinariei. "De un an si jumatate nu mai prelucram titei din Romania. In privinta titeiului autohton s-a manifestat o mare greseala, o inertie in gandire, ideea ca suntem o mare tara petroliera. Romania a risipit doua miliarde de dolari din cauza acestei inertii. Titeiul romanesc ar fi trebuit exportat pe piata Europei Centrale, diferenta de pret fata de titeiul importat din Rusia fiind de 25 de dolari la tona. Rafinariile romanesti, nu foarte bune din punct de vedere tehnologic, ar fi trebuit sa prelucreze titei mai slab calitativ din care sa obtina produse bune", a spus Patriciu.



In context, Patriciu a estimat ca numai trei sau patru rafinarii romanesti vor rezista in urmatorii ani ca producatoare de carburanti, apreciind necesarul de investitii in indusria petroliera la 800 de milioane de dolari, pentru atingerea standardelor europene. "Petromidia mai trebuie sa investeasca 70 de milioane de dolari pana la 1 ianuarie 2006 pentru mentinerea standardelor europene", a precizat presedintele Rompetrol.



O alta problema a industriei petroliere este marja interna de pret, mai redusa in cazul Romaniei decat in Europa. "Nu se poate face protectie sociala prin pretul carburantilor. Numai 15% din romani au masini, dar impozite plateste toata lumea; in plus accizele sunt la nivelulcelor din UE", a precizat Patriciu.



Automatizarea procesului de productie va determina o reducere a numarului de angajati ai Petromidia, de la 1.400 la circa 800. Daca un angajat producea annual la momentul privatizarii 7.300 de dolari lunar, in prezent produce 45.500 de dolari, cu 622% mai mult.





Actiuni si obligatiuni



In cazul datoriilor Petromidia, Patriciu spune ca solutia aleasa de Ministerul Finantelor a fost o metoda de piata. Datoriile mostenite de Rompetrol la preluarea rafinariei, de 570 de milioane de euro, au fost transformate in obligatiuni cu valoarea nominala de 25 de euro, nominativew, dematerializate, convertibile in actiuni la scadenta. "A fost cea mai profitabila solutie. Statul va putea vinde obligatiunile pe piata de capital, ceea ce ar insemna o crestere a numarului de actionari. Convertita, valoarea obligatiunilor reprezinta 35% din valoarea capitalului social", a precizat Dinu Patriciu.



"Rompetrol nu intentioneaza sa isi majoreze cota de piata din Romania, de 28%, intr-o tara cu patru milioane de cai. O crestere de 8 -10% pe an, egala cu cea a pietei interne este suficienta pentru Rompetrol", a spus Patriciu. In schimb grupul isi va continua expoansiunea rgionala, in Bulgaria, Turcia sau Albania, zone mai rentabile pentru vanzarea produselor Petromidia decat nordul extem al Romaniei.



Rompetrol a inregistrat anul trecut un profit operational de peste 30 mil. $, in timp ce in urma cu un an pierderile erau de circa 24 mil. $. Grupul a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 1,2 mld. $, in crestere cu 20% fata de 2002. Strategia Rompetrol vizeaza pentru 2004 atingerea unei cifre de afaceri de 1,6 mld. $. Grupul petrolier austriac OMV a cumparat in 2002 un pachet de 25,1% din actiunile grupului Rompetrol BV (firma din Olanda care controleaza toate firmele grupului din Romania), in cadrul unei tranzactii de peste 50 mil.$. Rompetrol numara 5.600 de angajati, cu o rata a productivitatii anuale de 220.000 $ pe angajat. dorin.oancea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO