Companii

Pe Rasdaq se traieste bine doar din ofertele pentru delistarea companiilor

01.09.2003, 00:00 33



Desi putini se asteptau in urma cu un an, piata Rasdaq a fost o sursa considerabila de venituri pentru societatile de brokeraj in 2003. Si nu datorita listarilor noi (aproape inexistente) ci delistarilor.



In primele opt luni ale acestui an, tranzactiile aferente ofertelor publice de preluare in vederea delistarii au reprezentat chiar si peste 90% din valoarea tranzactiilor totale intermediate pe Rasdaq de societatile de brokeraj.



Topul brokerilor de pe Rasdaq in perioada ianuarie - august 2003 este dominat de societatile care au avut cele mai valoroase oferte pentru delistare: Target Capital si ING Baring Securities.



Ocupanta primului loc, Target Capital a intermediat in primele opt luni ale anului tranzactii de 710,2 miliarde lei, din care peste 90%, adica 665,23 miliarde lei reprezinta oferte publice de preluare in vederea delistarii.



Target Capital a intermediat anul acesta trei din cele mai importante oferte pentru delistare, pentru companiile Moldocim Bicaz, Casial Deva si Romcif Fieni. In toate cele trei cazuri, actionarul majoritar care a lansat ofertele este grupul german Heidelberg Zement.



Ofertele in vederea delistarii au fost la fel de importante si pentru ING Securities, ocupanta locului doi. Societatea de brokeraj a intermediat in primele opt luni ale acestui an tranzactii de 479,32 miliarde lei, din care ofertele de preluare pentru delistare au reprezentat tot peste 90%, adica 448,86 miliarde lei.



Ofertele intermediate anul acesta pe Rasdaq de ING Securities Romania sunt cele pentru delistarea producatorului de ciment Lafarge Romcim si companiei de bere Brau Union Romania.



Oferta pentru Brau Union, care s-a inchis vineri, a facut ca societatea de brokeraj sa urce de pe locul trei pe locul doi in topul Rasdaq.



Prin intermediul ofertei, grupul austriac Brau Union a achizitionat, cu 4,5 milioane de dolari, inca 3,91% din actiunile filialei sale Brau Union Romania.



Brau Union detinea 92% din actiuni inainte de lansarea ofertei.



Oferta pentru delistare a fost lansata in urma cu aproape doua luni, la pretul de 37.717 lei/actiune, iar termenul de inchidere a fost amanat de doua ori pentru ca Haber Hateg, cel mai important actionar minoritar, nu a dorit sa subscrie in cadrul ofertei. In final, Haber a ramas actionar minoritar al Brau Union Romania, cu o participatie de 2,46%.



Pe locul trei in topul Rasdaq se afla Active International, societate care nu a depins la fel de mult de ofertele pentru delistare. Active a intermediat pe Rasdaq in primele opt luni ale acestui an tranzactii de 404,47 miliarde lei, din care ofertele au reprezentat 71%.



Active International este principala societate de brokeraj prin care actioneaza in piata grupul american de investitii NCH Advisers, administratorul fondurilor de investitii Broadhurst si Lindsell. De altfel, luna trecuta, Active International a intermediat oferta publica de preluare pentru delistarea Romarta Bucuresti, lansata de Broadhurst.



Foarte activa pe piata ofertelor de delistare a fost anul acesta si Raiffeisen Capital Investment, societatea care a intermediat ofertele pentru Koyo Alexandria sau Timken Ploiesti. Raiffeisen Capital Investment este si intermediarul uneia din cele mai importante oferte de delistare de pe piata romaneasca, cea pentru actiunile combinatului siderurgic Sidex Galati.



Oferta, lansata la pretul de 10.000 de lei/actiune, se afla in desfasurare in prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO