Companii

Petrom aduce „artileria grea“ pentru creşterea producţiei de petrol

12.07.2010, 23:39 48

Petrom, cea mai mare companie locală, a încheiat un contract de15 ani cu britanicii de la Petrofac, grup specializat în serviciipentru industria petrolieră, cu venituri de 3,6 mld. dolari, pentrucreşterea producţiei din nouă zăcăminte deţinute de producătorullocal de petrol şi gaze situate în zona Ţicleni, (judeţulGorj).
În următorii cinci ani de zile, britanicii ar trebui să creascăproducţia din cele nouă zăcăminte, care au fost exploatate înultimii 60 de ani, cu cel puţin 50%, Petrofac estimând în aceastăperioadă venituri de 270 de milioane de dolari.
Acesta este cel de-al doilea parteneriat pe care Petrom îl semneazăcu o companie de talie mondială, după ce anul trecut firma aînceput lucrările de explorare la mare adâncime în Marea Neagrăîmpreună cu gigantul american ExxonMobil.
Creşterea producţiei de petrol şi gaze este principala liniestrategică a companiei pe termen lung în contextul în care Petrom aanunţat încă de anul trecut că activitatea de procesare apetrolului va fi diminuată ca urmare a reducerii capacităţii derafinare a companiei.

900 de angajaţi trec la britanici
În urma contractului semnat, Petrofac va prelua de la Petromoperaţiunile de producţie şi serviciile aferente, precum şi circa900 de angajaţi. "Pentru a ne atinge potenţialul pe segmentul deexplorare şi producţie, având în vedere complexitatea operăriizăcămintelor mature precum şi a portofoliului nostru în România, nevom concentra asupra redezvoltării unui număr de circa şase-optzăcăminte majore până în 2015", a declarat Mariana Gheorghe,directorul general executiv (CEO) al Petrom.
Compania va rămâne deţinătorul contractelor de concesiune şi alproducţiei de hidrocarburi, în timp ce Petrofac va gestionaoperaţiunile la zăcăminte în numele Petrom. Britanicii vor fiplătiţi în funcţie de cantitatea de ţiţei produsă, inclusiv untarif crescut în funcţie de producţia suplimentară.
Potrivit standardelor internaţionale de contabilitate, Petrom aînregistrat în primul trimestru al anului un profit net de 807 mil.lei (196,3 mil. euro), de aproape 2,5 ori mai mare comparativ cuperioada similară a anului trecut, în timp ce vânzărileproducătorului de petrol şi gaze s-au majorat cu 2%, până la 3,93mld. lei (957 mil. euro).


Miza contractului

Potrivit datelor Petrom, în prezent cele nouă zăcăminte din zonaŢicleni produc împreună circa 4.500 de barili echivalent petrol pezi, adică 2,5% din producţia totală internă a Petrom. Potrivitdatelor Petrofac, această producţie este realizată prin intermediula circa 300 de sonde, deşi în zonă sunt amplasate mai 1.000 desonde.
Dacă Petrofac îşi va îndeplini prevederile din contract, în 2015producţia din zona Ţicleni ar trebui să ajungă la 6.750 de barilipe zi. Astfel, la un preţ al barilului de 75-80 de dolari pe baril,Petrom ar putea avea un câştig suplimentar de până la 180.000 dedolari pe zi din producţia de petrol şi gaze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO