Companii

Petrom Aviation a trecut pe profit la sase luni

06.08.2004, 00:00 21

Compania Petrom Aviation, specializata in comercializarea de produse petroliere de aviatie, a obtinut in primul semestru al anului un profit de peste 275.000 euro (11,1 miliarde lei), in perioada similara a anului precedent, societatea inregistrand o pierdere de aproximativ 140.000 euro (5,4 miliarde lei).
Profitul inregistrat in prima sase luni ale anului a depasit previziunile companiei, care planificase in Bugetul de Venituri si Cheltuieli realizarea unui profit de 4,9 miliarde lei.
In perioada analizata, Petrom Aviation a realizat o cifra de afaceri de 4,5 milioane euro (183,1 miliarde lei) in crestere in euro cu  peste 60% comparativ cu vanzarile aferente primului semesru din 2003.
Rezultatele companiei sunt considerate "multumitoare" de conducerea companiei, comparativ cu cele planificate, potrivit unui raport transmis de societate. Evolutia pozitiva a rezultatelor s-a datorat conditiilor de piata si contractelor avantajoase semnate in perioada considerata, se arata in acelasi raport.
Astfel, in primul semestru, volumul de livrare realizat a fost mai mare cu aproximativ 1.000 tone decat cel preconizat. Cantitatea totala realizata de peste 12.000 tone reprezinta o medie de 2.100 tone pe luna, fata de 1.958 tone stipulate in contracte, ceea ce reprezinta o depasire cu 7,2% a nivelului programat.
Fata de primul semestru al anului trecut, Petrom Aviation a reusit sa semneze contracte suplimentare cu mai multe companii, intre acestea fiind Malev Airlines - Ungaria, Austria Airlines, Cimber Air - Danemarca , Ion Tiriac Air, Nova Air - Suedia, dar si altele.
Principalii clienti ai companiei sunt Tarom, UM 0970, Angel Airline, Olimpic Airways, Turkish Airlines, Farnair. Petrom Aviation depinde semnificativ de Tarom, catre aceasta companie vanzand aproximativ  70% din volumul produselor petroliere.
Furnizorul principal al companiei este SNP Petrom, prin sucursala Petrobrazi. SNP este si cel mai important actionar al Petrom Aviation, cu o participatie de 48,4%. Un alt pachet important de actiuni in cadrul societatii este Asociatia Salariatilor din SNP, care detine 20% din numarul total de actiuni.
In afara de activitatea de baza , Petrom Aviation obtine venituri si din inchirierea unor spatii de depozitare. Veniturile din chirii aferente primului semestru au depasit 490.000 euro (20 miliarde lei), fiind de peste zece ori mai  ridicate in euro comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Aceasta crestere a fost rezultatul inchirierii unor spatii de depozitare la depozitele Mihai Kogalniceanu, din Constanta, precum si la cele din Otopeni.
Actiunile Petrom Aviation sunt listate pe RASDAQ, ultima tranzactie cu aceste titluri prefectandu-se la pretul de 880 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 3,9 milioane euro. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO