Companii

Petrom mai aduce un român în conducere

Gabriel Selischi, 45 de ani, a studiat ingineria la Institutul Politehnic Bucureşti. Foto Silviu Matei

Gabriel Selischi, 45 de ani, a studiat ingineria la Institutul Politehnic Bucureşti. Foto Silviu Matei

Autor: Roxana Petrescu

22.03.2013, 09:00 1422

Petrom, cea mai mare companie locală, va aduce din toam­na acestui an un nou român în directorat, pentru prima dată de la privatizarea producătorului de petrol de gaze funcţiile de management fiind controlate proponderent de manageri locali.

Astfel, începând cu data de 1 septembrie 2013, Gabriel Selischi, 45 de ani, va prelua funcţia de membru al directo­ra­tului Petrom responsabil cu activitatea de explorare şi pro­duc­ţie după ce Johann Pleininger a renunţat la acest mandat în favoarea unei funcţii la nivel de grup.

Segmentul de explorare şi producţie este sectorul de activitate care are cea mai importantă contribuţie la rezultatele Petrom, având o pondere de 96% în EBIT-ul raportat de grup anul trecut. Valoarea totală a producţiei de hidrocarburi realizată de Petrom anul trecut în România a fost de 5,8 miliarde de dolari, potrivit calculelor ZF bazate pe datele din raportul financiar al companiei.

„Johann Pleininger va ocupa noua funcţie de vice-pre­şe­dinte senior pen­tru re­giunea Europeană Cen­trală şi de Est (CEE) în cadrul di­viziei E&P (explo­rare şi pro­ducţie) a OMV. În această nouă funcţie, va fi responsabil pentru E&P în Austria şi E&P OMV Pe­trom, incluzând activităţile din Marea Neagră.

Gabriel Selischi a fost numit membru al directo­ra­tu­lui, începând cu data de 1 septembrie 2013, pentru perioada rămasă din man­datul lui Johann Pleininger, respectiv până la data de 17 aprilie 2015“, au precizat reprezentanţii Petrom. Selischi are 45 de ani şi a studiat Ingineria la Institutul Politehnic Bucureşti.

„În 2006 s-a alăturat echipei OMV Petrom E&P unde a ocupat funcţia de director strategie, proiecte & inginerie şi recent ca director al unităţii de afaceri zone de producţie interne. De-a lungul carierei a lucrat în mai multe ţări din Uniunea Europeană, Africa de Sud, Algeria şi Angola“, au mai precizat reprezentanţii Petrom.

Selischi devine astfel al treilea român din conducerea Petrom, în total directoratul companiei având cinci membri. Şefia companiei este asigurată de Mariana Gheorghe, care ocupă funcţia de CEO de la jumătatea anului 2006, în timp ce divizia de gaze natruale şi energie electrică este condusă de Cristian Secoşan, care s-a alăturat echipei Petrom din toamna anului trecut după ce anterior a ocupat funcţia de director general al Siemens România.

Petrom s-a apropiat şi anul trecut de profitul istoric de 1 mld. euro, compania beneficiind de începerea acti­vită­ţilor de producţie a energiei. Producătorul de petrol şi gaze a ajuns în 2012 la un câştig net de 3,9 mld. lei (885 mil. euro), cel mai mare nivel înregistrat vreodată, în creştere cu 5% faţă de 2011, şi afaceri de 26,2 mld. lei (5,8 mld. euro), plus 16%.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO