Companii

Petrovici, Univers’all: Nu am crezut in imobiliare. Acum as investi in acest domeniu

Petrovici, Univers’all: Nu am crezut in imobiliare. Acum as investi in acest domeniu
28.09.2009, 18:25 281
Omul de afaceri Razvan Petrovici, de al carui nume se leagainchiderea retelei de 14 supermarketuri Univers'all, primul esecrasunator din retail, spune ca in ultima perioada nu a fost foarteactiv din punct de vedere investitional, ci a prospectat atentpiata energetica, proiectele de infrastructura si imobiliarele,domenii in care ar putea investi in urmatoarea perioada, dar doarla adapostul unei multinationale.
"Am vandut toate cladirile pe care le aveam, in special in2007, cand am fost sub presiune din cauza problemelor de cash. Nuam crezut in real estate in acea perioada, dar acum as investi inacest domeniu", declara omul de afaceri.
Petrovici spune ca detinea "cateva" cladiri istorice aflate inzone centrale din Bucuresti, dar in prezent plateste chirieinclusiv pentru spatiul ocupat de biroul propriu.
In ceea ce priveste fostele magazine Univers'all, Petrovici avandut spatiile magazinelor din Suceava si Targu-Mures catreRomstal, magazinul din Sibiu a fost vandut catre Interex, in timpce spatiul magazinului Carrefour din centrul Bucurestiului a fostpreluat de catre un vehicul inregistrat in Cipru, in spatele caruiase afla o serie de oameni de afaceri care prefera sa fie"discreti".
"Am luat un cash dulce pe spatiul unde se afla Carrefour",spune Petrovici, fara a oferi prea multe detalii privind aceastatranzactie.
"Din momentul intrarii in insolventa m-am pus la dispozitiainstantei. Datoriile achitate au fost platite din celelaltecompanii. Univers'all a avut destinul pe care l-a avut din cauzalipsei de viziune a finantarii. Eu am pus magazinele in zone careconsideram ca se vor transforma in poluri comerciale. Altii auvenit, au demolat o fabrica in centrul orasului si au construitacolo", spune Petrovici.
Scaderea abrupta a preturilor pentru proprietati imobiliare vaatrage un nou val de investitori, care ar putea invata dingreselile dezvoltatorilor care au plasat sute de milioane de euroin achizitii de terenuri supraevaluate.
Energia alternativa, printre noileprioritati
Omul de afaceri evita sa dea prea multe informatii si despreviitoarele investitii, dar remarca faptul ca in Romania "nu s-a maiconstruit de 22 de ani o linie de transport de energie de maretensiune" si admite faptul ca proiectele de energie alternativasunt pe lista de prioritati.
"Scanez industria energetica de doi ani de zile, domeniulinfrastructurii este de asemenea plin de oportunitati, dar siindustria de aparare, unde avem fabrica de avioane, avem fabricilede la Cugir, si noi cumparam armament strain", afirmaPetrovici.
In ceea ce priveste infrastructura Petrovici spune caprogramul de izolare termica a apartamentelor trebuia accelerat sipus in aplicare un program de descentralizare a procesului deincalzire, pentru a stopa pierderile mari din retea.
Omul de afaceri asteapta un "val de restructurare profunda aadministratiei publice" si o stabilitate la nivel politic, astfelca dupa alegeri anumiti specialisti sa ramana in continuare pepozitii si sa nu fie schimbati pe criterii politice, iar sistemulordonantelor de urgente sa fie eliminat deoarece favorizeazainsecuritatea legislativa.
"Ar trebui stopat asaltul multinationalelor asupra resurselorRomaniei. Am facut bani din exit-uri fara sa-mi dau seama ca defapt vindem piata noastra. Nu ne-am protejat industria si amimproscat cu noroi in numeroase companii, cum a fost si cazulindustriei de tractoare. Investitorii straini trebuie protejatidoar in cazul in care vin sa faca productie industriala sau inramuri care apasa pe deficitul comercial. Am o foarte mareadmiratie pentru ce a facut Renault la Pitesti", spunePetrovici.
Investitii in Asia?
Ca o alternativa la piata locala, Petrovici a analizat si maimulte tari din Asia, unde ar putea plasa o parte din banii pe careii detine.
"Am stat recent trei saptamani in Asia, dar nu am facut incabusiness acolo deoarece sunt avantaje si dezavantaje. Am statfoarte putin in tara in ultima perioada, in special pentru asprijini investitorii pe care i-am adus aici", a mai spus omul deafaceri.
Petrovici a controlat o retea cu supermarketuri in oraseprecum Suceava, Targu-Mures, Sibiu, Tarnaveni, Iasi, Timisoara sauBucuresti, ocupate in prezent de catre retaileri precum Carrefour,Romstal, Interex sau Profi.
"Din punct de vedere juridic, multe lucruri s-au clarificat.Nu am avut banci printre creditori, iar furnizorii au recuperatpana in prezent 4,5 milioane de euro din cele 7 milioane de euro,valoarea datoriilor la momentul intrarii in insolventa", afirmaPetrovici.
Ce spune despre:
Cum se construieste in retail: Eu am pusmagazinele in zone care consideram ca se vor transforma in poluricomerciale. Altii au venit, au demolat o fabrica in centrulorasului si au construit acolo.
Intrarea in faliment: Univers'all a avutdestinul pe care l-a avut din cauza lipsei de viziune afinantarii.
Oportunitati de investitii: Scanez industriaenergetica de doi ani de zile, domeniul infrastructurii este deasemenea plin de oportunitati, dar si industria de aparare.
Principalul repros: Am facut bani dinexit-uri fara sa-mi dau seama ca de fapt vindem piata noastra. Nune-am protejat industria si am improscat cu noroi in numeroasecompanii, cum a fost si cazul industriei de tractoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO