Companii

Piaţa energiei: În circa trei luni, eoliene şi solare de peste 2.000 MW, circa 2,2 mld. euro, au obţinut contractele de racordare. De la multinaţionale la mici antreprenori locali, toţi vor o felie din cea mai fierbinte afacere a momentului

Piaţa energiei: În circa trei luni, eoliene şi solare...

Autor: Roxana Petrescu

11.08.2023, 00:07 1189

Menţinerea unei „contabilităţi“ a proiectelor de energie verde care primesc avizele sau contractele de racordare la reţea devine un fel de misiune imposibilă, ceea ce se întâmplă acum în România depăşind primul val de regenerabile, din 2009-2014 Cu schema de sprijin prin Contracte pentru Diferenţă (CfD) aproape de lansare, este de aşteptat ca această cursă pentru obţinerea actelor necesare să se încingă şi mai tare.

Ultimul update al site-ului Transelectrica, opera­to­rul sistemului naţional de transport al energiei, ara­tă o aglomeraţie tot mai mare în clubul celor care au contractul de racordare la reţea, o piesă cheie în tot puzzle-ul realizării unui proiect de ener­gie verde.

Astfel de la finalul lunii aprilie şi până luna trecută peste 2.000 MW de proiecte eoli­ene şi solare au obţinut contractul teh­nic de racordare la reţeaua Transelectri­ca, iar dacă se vor realiza, acestea ar nece­sita investiţii de peste 2 miliarde de euro.

Companii globale, cum sunt italienii de la Enel Green Power, ale căror opera­ţi­uni locale sunt gestionate acum de grecii de la PPC, suedezii de la OX2, antre­pre­nori locali sau internaţionali, firme regio­nale, toate se bat pentru a capta briza din Dobrogea sau soarele din cele mai bune zone ale României şi a le transforma în bani. Iar cum schema de sprijin prin Contracte pentru Diferenţă (CfD) este aproape gata, prima licitaţie urmând să aibă loc luna viitoare, apetitul pentru verde va fi şi mai mare pentru că, pentru cei care vor intra în schemă, afacerea cu regenerabile devine lipsită de riscuri. Câteva proiecte recent avizate atrag atenţia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO