Companii

Porumboiu mizează pe floarea-soarelui şi porumb după ce rapiţa l-a dezamăgit

Porumboiu mizează pe floarea-soarelui şi porumb după ce rapiţa l-a dezamăgit

Adrian Porumboiu, proprietar al grupului Racova, din care face parte şi Comcereal Vaslui: Am înlocuit o parte din suprafeţele plantate cu rapiţă toamna trecută cu porumb şi floarea-soarelui. Vreau să achiziţionez în acest an şi aproximativ 3.000 de hectare de teren. Investiţia estimată în acest moment este de 10 milioane de euro. Avem suprafeţe în proprietate, dar ne extindem pentru a avea siguranţă.

Autor: Gabriel Razi

01.05.2012, 00:04 1166

Una dintre mizele pentru afacerile lui Porumboiu va fi în acest an businessul din toamnă, atunci când va strânge de pe câmp porum­bul şi floarea-soarelui. Majorarea supra­feţelor dedicate culturilor de toamnă (porumb şi floarea-soarelui - n. red.) vine după ce omul de afaceri a redus la 3.500 de hectare suprafaţa dedicată rapiţei. Minusul faţă de anul trecut este de 1.400 de hectare.

O recoltă sub semnul întrebării

"Am înlocuit o parte din suprafeţele plan­tate cu rapiţă toamna trecută cu po­rumb şi floarea-soarelui. Vreau să achi­zi­ţio­nez în acest an şi aproximativ 3.000 de hec­tare de teren. Investiţia estimată în acest mo­ment este de 10 milioane de euro. Avem su­pra­feţe în proprietate, dar ne extindem pen­tru a avea siguranţă", a explicat omul de afaceri Adrian Porumboiu, proprietar al gru­pului Racova, din care face parte şi Comcereal Vaslui.

Primele esti­mări de producţie arată că recolta totală de rapiţă a Ro­mâniei se va reduce în acest an cu două treimi, la 224.000 de tone. În bani, producţia de rapiţă este cu 200 milioane de euro mai mică faţă de cea din 2011, potrivit calculelor ZF.

În contextul unei recolte mai mici de rapiţă, Porumboiu a apăsat acceleraţia pe recoltele de toamnă. Astfel, antreprenorul va strânge la Comcereal o recoltă de floarea-soarelui de pe 3.300 de hectare de teren, suprafaţă cu 83% mai mare faţă de anul trecut, arată datele dintr-un raport al companiei trimis Bursei.

Într-un ton similar cresc şi suprafeţele însămânţate cu porumb, respectiv la 3.000 de hectare, cu 76% mai mult faţă de anul anterior. Cea mai mare creştere între toate cerealele şi plantele oleaginoase pe care Porumboiu mizează în 2012 este înregistrată însă de orz. În acest an 501 de hectare din ogoarele lui Porumboiu vor fi acoperite cu această cultură, suprafaţa fiind mai mare cu 450 de hectare faţă de anul trecut. Totuşi, grosul ogoarelor administrate de Adrian Porumboiu, care este şi patronul clubului de fotbal FC Vaslui, va fi acoperit cu grâu. Planul de culturi pentru acest an prevede ca 17.300 de hectare (două treimi din total) să producă pe această linie. Mişcarea nu este surprinzătoare în condiţiile în care întreaga cantitate de grâu produsă de Comcereal Vaslui ajunge pe liniile de procesare de la Mopan, compania ce operează mai multe fabrici de pâine deţinute de Adrian Porumboiu în zona Moldovei.

Deşi anul trecut a adus producţii record agricultorilor, Comcereal Vaslui a avut în 2011 afaceri de 44 milioane de euro, în creştere cu numai 2,3% faţă de 2010. Compania a înregistrat însă un profit net de 1,4 milioane de euro.

Vrea 800 lei/tona de grâu

Adrian Porumboiu se aşteaptă ca în acest an să vândă fiecare tonă de grâu pentru 800 de lei, în creştere cu 9,2% faţă de anul anterior. Per total încasările din afacerile cu grâu urmează să se ridice la 8,2 milioane de euro. De cealaltă parte restul materiilor prime agricole ce urmează să umple pe parcursul anului depozitele Comcereal Vaslui sunt estimate a avea preţuri în scădere.

Astfel, pentru rapiţă datele companiei estimează o scădere de 15,6%, la 1.400 lei/tonă. Similar, estimările lui Porumboiu arată şi un minus de 8,2% (adică 700 lei/tonă) în cazul porumbului.

Caută să cumpere 3.000 de hectare de teren arabil

Fostul arbitru intenţionează ca în urmă­toarea perioadă să extindă la 30.000 de hectare de teren arabil suprafeţele contro­late de Comcereal Vaslui, un plus de aproa­pe 3.000 de hectare faţă de suprafeţele exploa­tate în prezent. "Acţiunile pe termen scurt, vizând dezvoltarea firmei, constau, în principal, în mărirea suprafeţelor cultivate prin arendare sau prin cumpărarea de la persoane fizice sau juridice, astfel încât suprafaţa totală să se apropie de 30.000 ha", spun oficialii Comcereal.

În bani, achiziţia a 3.000 de hectare de teren ar scoate din conturile lui Adrian Porumboiu aproximativ 5 milioane de euro, potrivit calculelor ZF, ce au în vedere un preţ mediu de 1.700 euro/hectar.

Mai mult, executivii de la Comcereal vizează şi înlocuirea tractoarelor vechi cu unele noi. Reprezentanţii companiei controlate de Adrian Porumboiu nu fac însă nicio referire la nivelul investiţiei ce ar fi necesară pentru o astfel de mişcare.

Comcereal Vaslui intră în competiţie pe piaţa agricolă locală cu alte companii deţinute de antreprenori români precum Cerealcom Dolj (Mihai Anghel), TCE 3 Brazi (Culiţă Tărâţă) sau Agrofam Holding (Ştefan Poienaru).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO