Companii

Preţuri de Occident, salarii de România. Proprietar de restaurante: „Preţurile sunt cu 50% mai mari decât în 2019, dar nu mi se pare o creştere importantă“

Preţuri de Occident, salarii de România. Proprietar de...

Autor: Cristina RoÅŸca

22.03.2023, 00:07 19510

Preţurile din restaurantele din Bucureşti au ajuns să fie comparabile sau mai mari decât cele din Roma ori Barcelona.

O cafea de tipul flat white a ajuns să coste în Capitală între 15 şi 21 de lei (3-4,3 euro), în funcţie de tipul de lapte folosit. O porţie de ouă poşate sau o omletă ajunge la 35-50 de lei (7-10 euro), în timp ce preţul unei supe ori ciorbe urcă până la acelaşi prag. Pentru o friptură de porc, un client poate scoate din buzunar şi 15-20 de euro. Unii actori din HoReCa spun că aceste creşteri de preţuri sunt într-o anumită măsură justificate pentru că Bucureştiul are un nivel de trai similar sau mai bun ca al multor oraşe din Occident şi atunci preţurile trebuia echilibrate.

„Faptul că în România avem preţuri de meniu mai mari cu aproximativ 50% comparativ cu 2019 (creştere generală pe industria HoReCa - n.red.), nu mi se pare o creştere importantă, noi pornim foarte de jos. (...)“, spune Dragoş Petrescu, proprietarul City Grill.

Alţi jucători din domeniu afirmă că preţurile au explodat ca urmare a scumpirilor pe lanţ, de la utilităţi la salarii şi de la materii prime la dobânzi.

“Toate adunate duc la creşteri foarte mari de costuri, creşteri care de altfel au fost transferate în preţuri, dar nu total. Altfel, un buger ajungea să coste 90 de lei şi atunci cine îl mai cumpăra?“, spune Radu Dumitrescu, proprietarul grupului de restaurante SHC.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO