Companii

Primele 100 de companii private in 2005

Primele 100 de companii private in 2005

Click pentru imaginea marita

27.09.2006, 19:37 10

Romania a avut cinci companii care au afaceri anuale de peste 1 miliard de euro, conform Topului celor mai mari 100 de companii private locale, realizat de saptamanalul BUSINESS Magazin. Profitul combinat al celor mai mari 100 de companii private a ajuns la 1,7 miliarde de euro, de trei ori mai mult fata de profitul inregistrat in urma cu un an.
BUSINESS Magazin calcula anul trecut ca primele 25 de companii private din Romania au insemnat in 2004 aproape un sfert din PIB, cu o cifra de afaceri combinata de aproape 15 miliarde de euro. Datele financiare pentru 2005 arata ca proportia s-a pastrat constanta: avem de-a face tot cu circa un sfert din PIB realizat pe seama celor mai mari 25 de companii private, desi cifra de afaceri combinata a acestora a crescut la 20 de miliarde de euro.
Topul celor mai mari 100 de companii private realizat de BUSINESS Magazin in acest an are o perspectiva mult mai adanca fata de abordarea din alti ani, tinand cont ca pentru un an cu o rata de crestere a PIB atipic de mica (4,1% fata de 8,4% in 2004 si o medie de 5,7% pentru perioada 2001-2005) e nevoie de un numar mai mare de companii pentru o estimare mai clara a fortei sectorului privat in economie. Prin urmare, avem de-a face cu doua fenomene la nivelul anului 2005, vizibile in functie de numarul de companii pe care BUSINESS Magazin le-a ierarhizat in functie de cifrele de afaceri devenite saptamana trecuta publice pe site-ul Ministerului de Finante.
In privinta primelor 25 de companii, pe de o parte, e vizibil ca forta lor economica a crescut, atata vreme cat la o crestere a PIB mult inferioara si-au pastrat, luate impreuna, ponderea de un sfert din avutia nationala.
Mai exact, daca in 2004 era vorba de 25% dintr-un PIB de 59 de miliarde de euro, acum este vorba de 25,3% dintr-un PIB de 79,3 miliarde de euro. In plus, chiar in conditiile cresterii economice mai reduse, numarul companiilor romanesti care au incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de peste un miliard de euro a crescut la cinci: SNP Petrom, Mittal Steel, Rompetrol Rafinare (Petromidia), Metro si Automobile Dacia.
Intr-un an, 2005 cu o crestere economica redusa la jumatate fata de anul anterior, profitul combinat al celor 100 de companii a ajuns la 1,7 miliarde de euro, fata de 536 de milioane cu un an in urma. Ramane de imaginat ce rezultate vom avea de contabilizat la anul, avand in vedere ca prognozele de crestere a PIB pentru 2006 oscileaza intre 5% (cele mai conservatoare) si peste 7% (cele mai optimiste). Perspectiva asupra celor 100 de companii releva care sunt centrele de greutate ale economiei romanesti.
In continuare, SNP Petrom ramane cea mai mare companie din economie, cu venituri doar cu putin peste 3 mld. euro, in crestere cu aproape 40% fata de 2004 - greu de ajuns din urma de combinatul Mittal Steel Galati, cu doar 1,75 mld. euro.
La capitolul profit net, tot Petrom este prima, cu aproape 400 de milioane de euro, urmata de cei doi mari operatori de telefonie mobila, Orange si Vodafone (MobiFfon), respectiv, de Romtelecom.
Numai ca toate companiile grupului Rompetrol - cele de distributie (Rompetrol Downstream si Rom Oil), de rafinare (Petromodia), de servicii petroliere si de produse petrochimice - au urcat in top fata de 2004, ceea ce anunta in continuare lupte interesante intre Petrom si Rompetrol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO