Companii

Prista Oil, afaceri sub buget datorita pretului barilului

09.09.2008, 23:49 87

Producatorul bulgar Prista Oil, unul dintre primii importatori de lubrifianti pe plan local, estimeaza ca ritmul vanzarilor din Romania va creste cu 50% in al doilea semestru, la 9 milioane de euro.
In prima jumatate a anului producatorul de lubrifianti auto si industriali a inregistrat in Romania vanzari de 6 milioane de euro, acumuland, potrivit propriilor date, o cota de 14% din piata. Prima pozitie din piata locala a lubrifiantilor este detinuta, potrivit Prista Oil, de compania Lukoil, iar bulgarii se afla la egalitate cu ungurii de la MOL, potrivit aceleiasi surse.
Anterior compania a estimat o cifra de afaceri de 20 de milioane de euro pentru activitatile din Romania in 2008, insa aprecierea pretului barilului de petrol in prima jumatate a anului a influentat negativ evolutia vanzarilor.
"Cresterea barilului a rezultat in aprecierea pretului la toate produsele, cu o medie de 20%, ceea ce inseamna ca rezultatul nu va fi acelasi cu cel estimat", a declarat Daniel Kouznanov, directorul de marketing al Prista Oil.
Reprezentantii companiei au apreciat ca in a doua jumatate a anului vor reusi sa recupereze decalajul fata de tinta bugetata, in principal pentru ca preturile produselor din portofoliu vor ramane stabile.
"Oscilatia preturilor barilului se resimte in activitatea noastra dupa un interval de 2-3 luni, astfel ca aprecierea barilului s-a observat in vanzari in primele sase luni", a spus Kouznanov. El a adaugat ca usoara reducere a pretului barilului de petrol din ultima luna, pana la aproximativ 108 dolari, se va observa in preturile si activitatea comerciala a companiei de abia spre finalul anului.
Pentru a face fata oscilatiilor pretului materiilor prime, Prista Oil a finalizat recent o investitie de 10 milioane de euro in constructia unui terminal de stocare, depozitare si expediere de uleiuri de baza la Varna. Capacitatea de depozitare a terminalului depaseste 24.000 de tone, de doua ori mai mult decat capacitatile terminalelor operate in Odessa sau Izmit.
In Romania, Prista Oil a finalizat recent constructia unui depozit de 2.000 mp in localitatea Bragadiru.
Compania are in plan constructia, in comuna Pantelimon, a unei fabrici de reciclare a bateriilor auto uzate, proiect pentru care a alocat initial 10 milioane de euro. "Bugetul initial ar putea fi depasit, potrivit calculelor preliminare, cu circa 30% in principal datorita cresterii preturilor materialelor de constructii", a spus Kouznanov.
Compania a prelungit si termenul de constructie al fabricii la finalul anului 2009, fata de august 2009, cat era prevazut initial, datorita termenelor lungi necesare obtinerii avizelor postconstructie pentru autorizarea unitatii. Prista Oil detine producatorul bulgar de baterii auto Monbat, care a inregistrat o cifra de afaceri de 42 mil. euro in primele sase luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO