Companii

Privatizarea in industria tutunului, in avantajul gigantilor

02.08.2001, 00:00 45



Din ce in ce mai multi producatori de tutun de stat intra pe maini private, iar investitorii au de ales intre o oportunitate excelenta de afaceri si problemele etice legate de riscurile fumatului, se arata intr-un raport al Investor Responsibility Research Center (Centrul de Cercetari privind Responsabilitatea Investitorilor), o organizatie americana neguvernamentala.

Privatizarea companiilor de stat se potriveste perfect cu reformele promovate de organizatiile care promoveaza libertatea comertului, precum Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), dar implica si politici agresive de marketing care sa sublinieze riscurile fumatului asupra sanatatii.

Principalii beneficiari ai consolidarii din industria tutunului sunt companiile din sectorul privat, dominate in prezent de cei mai mari trei jucatori pe plan international - Philip Morris, British American Tobacco si Japan Tobacco.

Aceste firme detin peste 60% din vanzarile de produse din tutun pe plan mondial ale celor 99 de companii tranzactionate la bursa din industrie, potrivit studiului IRRC, preluat de agentia de stiri PR Newswire.

In afara de Japan Tobacco, alti importanti producatori pe plan regional, printre care se includ Altadis, Korea Tobacco & Ginseng si Austria Tabak, au fost pana de curand detinuti de companii de stat.

Firma britanica Gallaher Group va achizitiona cel din urma pachet de actiuni ramas in proprietatea statului austriac al Austria Tabak, care va deveni ultimul producator de tutun privatizat in intregime.

Pe de alta parte, mai sunt inca destule companii de stat in aceasta industrie, iar procese de privatizare sunt in curs in Bulgaria, Egipt, Italia, Maroc Taiwan, Turcia si Romania.

Chiar si monopolul guvernamental din China atrage oferte pentru infiintarea de parteneriate din partea marilor companii private, interesate sa intre pe cea mai mare piata de tigarete din lume.

"Cand este vorba de tigari, comertul liber si sanatatea publica sunt intr-o contradictie evidenta", afirma Doug Cogan, director al Serviciului de Informatii privind Tutunul al IRRC. "Conflictele se vor accentua in momentul in care companiile private isi vor construi canale de distributie globale", adauga Cogan.

Potrivit statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), numarul de morti cauzate de fumat vor ajunge la zece milioane anual pana in 2030, comparativ cu patru milioane in acest an. "Nimic nu va schimba aceasta estimare, atat timp cat tigarile sunt o sursa atat de importanta de venituri pentru buget - si de profituri pentru investitori", mai spune analistul IRRC.

Serviciul de Informatii privind Tutunul al IRRC urmareste politicile de investitii in aceasta industrie si evolutia globala a productiei de tutun.

In SUA, investitiile in companiile producatoare de tutun au stagnat, la un an dupa ce cele mai mari fonduri de pensii din California si patru sisteme universitare de stat a adoptat interdictii legate de investitiile in aceasta industrie.

Totusi, in iunie, Consiliul de Incredere al Fondului de Pensii de Stat din Florida a renuntat la politica din ultimii patru ani si a decis sa reinvesteasca in actiunile producatorilor de tutun, prima data cand administratorii unui fond au decis o astfel de schimbare de directie.

Industria tutunului sta inca pe un teren minat din cauza proceselor prelungite intentate de fumatori, de organizatii non-profit, de stat, privind complicitatea in fixarea preturilor sau ascunderea riscurilor la care se expun fumatorii.

"Pentru a reusi sa se mentina in viata, companiile din industria tutunului trebuie sa paseasca foarte atent. Desi incep sa sangereze, totusi producatorii nu au fost inca ingenuncheati", conchide Cogan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO