Companii

„Problema imobiliarelor era pretul, nu cererea. Piata isi va reveni”

„Problema imobiliarelor era pretul, nu cererea. Piata isi va reveni”
25.02.2010, 23:06 28

Piata imobiliara locala a atras in ultimii ani numerosiinvestitori straini pentru castigurile rapide aduse, dar nu acestaeste modelul care va duce la o crestere economica pe termen lung,apreciaza avocatii firmei Fuster Garcia-Berdoy, asociatii dinMadrid ai casei de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii.

Cu toate acestea, in ciuda actualei perioade de blocaj,dezvoltarea imobiliara este necesara, considera avocatii, inconditiile in care stocul de locuinte vechi este majoritar.

"Punerea unui accent prea mare pe real estate a fost una dintregreselile pietei si in Spania, dar in acelasi timp au crescut sialte domenii, astfel ca doua dintre cele mai mari banci din lumesunt spaniole, avem giganti in energie, in telecomunicatii,Inditex, cel mai mare retailer de imbracaminte. In Romaniadezvoltarea imobiliara va trebui sa-si revina deoarece problema erapretul si nu cererea de locuinte", apreciaza Jaime Fuster, parteneral firmei spaniole.

InRomania numeroase firme spaniole au cumparat in ultimii aniterenuri pentru constructia unor proiecte de locuinte, cea mai mareparte a acestora fiind insa blocate, pe fondul nivelului scazut altranzactiilor si al tendintei de reducere a preturilor.

"Piata imobiliara isi va reveni si in Romania, al carei avantajeste dat de numarul ridicat de locuinte aflate in proprietate, careconstituie o baza solida pentru realizarea unor proiecte noi. Pelanga piata imobiliara, sunt o serie de firme care isi propun safaca si productie aici, in domenii precum biotehnologie, automotivesau IT si aceste segmente sunt cele care vor duce la cresteraeconomica a tarii", spune si Pablo Garcia-Berdoy, cel de-al doileapartener al firmei si fost ambasador al Spaniei in Bucuresti.

Cei doi avocati au organizat in aceasta luna mai multe intalniriintre reprezentantii a 15 firme de inginerie spaniole siautoritatile locale, precum si cu potentiali clienti, cu scopulinceperii unor investitii in Romania.

Cea mai importanta masura care ar trebui luata de autoritatilesi companiile locale este legata de atragerea fondurilor europene,model care a contribuit si la cresterea economica a Spaniei.

"Cand vad toti banii disponibili din fonduri europene pentruRomania nu am niciun dubiu ca Romania va inregistra aceeasicrestere economica inregistrata de Spania", spune Fuster, inconditiile in care PIB-ul Spaniei este de aproape 10 ori mai maredecat cel al Romaniei.

Pe o piata estimata la 200 mil. euro, casa de avocatura TucaZbarcea & Asociatii a inregistrat in 2008 incasari de 18,5 mil.euro, fiind cea mai mare firma din domeniu dupa cifra deafaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO