Companii

Producătorii de ţigarete spun că o eventuală creştere a accizei va creşte contrabanda

Producătorii de ţigarete spun că o eventuală...

Autor: Florentina Niţu

10.07.2023, 17:45 67

Propunerea recentă a autorităţilor de a creşte acciza la ţigarete în 2023 va duce la creşterea traficului ilicit, adică a pieţei negre, în condiţiile în care raportat la puterea de cumpărare, un pachet de ţigarete costă în România de patru ori mai mult decât în Luxemburg şi dublu faţă de Germania, Italia, Spania, Olanda, spun producătorii de ţiga­rete din România.

„Suntem profund în­gri­joraţi de intenţia Minis­te­rului de Finanţe de a-i face pe români să plătească pre­ţuri ca în Germania din sa­larii româneşti. Calen­da­rul moderat de cinci ani de creş­tere a accizei, adoptat cu mai puţin de 12 luni în ur­mă, ar fi trebuit să asigu­re predictibilitatea fiscală necesară combaterii traficului ilicit. Nu trebuie uitat că traficul ilicit înseamnă şi scăde­rea veniturilor la bugetul de stat, finanţarea reţelelor cri­minale şi accesul necontrolat la produse care nu respectă standar­de de calitate sau de igienă“, a spus Jorge Araya, director al Ariei Europa de Sud – Est în cadrul BAT, liderul industriei de produse din tutun şi nicotină din România după cifra de afaceri, care a fost de 12,7 mld. lei în 2022.

El a adăugat că prin susţinerea unei a doua majorări a accizei în acest an, după cea din aprilie, Ministerul Finan­ţelor ignoră atât faptul că accizele şi preţurile ţigaretelor din România sunt cele mai mari din UE raportate la puterea de cumpărare, precum şi realitatea că, în toate ţările înve­cinate României, ţigările pot fi cumpărate la aproximativ jumătate din preţ, contrabanda fiind foarte profitabilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO