Companii

Producătorul de mobilă Silvarom este optimist după rezultatele din decembrie: Comenzile au venit în avalanşă

Producătorul de mobilă Silvarom este optimist după rezultatele din decembrie: Comenzile au venit în avalanşă

Autor: Ioana David

09.01.2012, 19:04 744

Producătorul de mobilă Silvarom din Bucureşti şi-a bugetat pentru 2012 o creştere a cifrei de afaceri cu 5-10% comparativ cu anul trecut şi este optimist, cu atât mai mult cu cât luna decembrie a fost foarte bună.

"Dacă începutul anului 2011 a fost mai puţin optimist, pe parcurs comenzile au venit în «avalanşă», astfel că la finalul anului, şi anume în luna decembrie, am stabilit performanţa anului în livrări. Astfel, cifra de afaceri a depăşit cu circa 30% veniturile anului precedent", a spus Ioan Mărginean, directorul economic al Silvarom, care este şi acţionar minoritar al companiei.

Silvarom este un producător mediu pe piaţa de mobilă cu o cifră de afaceri în 2010 de 17,9 mil. lei (4,2 mil. euro), comparativ cu nivelul de 27,4 mil. lei (6,5 mil. euro) în 2009, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. În aceste condiţii, cu rezultatele din 2011, compania marchează revenirea pe creştere şi vede pozitiv anul 2012.

"Previzionarea cursului pentru anul 2012 a fost şi este cel mai nesigur indicator luat în calculul bugetului de venituri şi cheltuieli. Dacă bugetul naţional a luat în calcul un curs de 4,3 lei/euro (4,26 lei/euro în documentele oficiale - n. red.), noi am fost mai pesimişti şi am calculat veniturile şi cheltuielile la un curs de 4,5 lei/euro acolo unde veniturile şi cheltuielile au la bază cursul, cu toate că BNR promite o stabilitate a cursului în 2012, ceea ce ar fi benefic pentru societate", a mai spus Ioan Mărginean.

Cochetează cu retehnologizarea

Directorul economic al Silvarom spune că în 2012 nu a alocat fonduri pentru investiţii, deşi "cochetează" de câţiva ani cu un proiect de retehnologizare, ceea ce ar reprezenta "un mare pas" spre com petitivitate atât pe piaţa internă, cât şi la export.

"Proiectele noastre pentru 2012 sunt cele ce vizează dezvoltarea şi stabilizarea nişelor de piaţă pe care suntem şi anume segmentul de piaţă al cumpărătorilor cu venituri medii şi puţin peste, mobilier pentru birouri, şcoli şi hoteluri unde suntem deja cunoscuţi şi solicitaţi", a continuat Mărginean.

El speră ca în 2012 piaţa internă de mobilă să se relanseze, la fel şi exporturile.

Silvarom nu este singurul jucător din industria mobilei care mizează pe un avans al vânzărilor în acest an.

Ultimele estimări oficiale sunt cele ale Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din Ro mânia (APMR) aferente primelor cinci luni ale anului 2011, care arată o scădere de 12%. O veste bună a venit totuşi de pe segmentul exporturilor, care au crescut şi au reprezentat vesta de salvare pentru mulţi producători.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO