Companii

Producatorul de mobila Silvarom: O parte din sperantele noastre merg in "Prima casa"

Producatorul de mobila Silvarom: O parte din sperantele noastre merg in "Prima casa"
08.06.2009, 16:00 105

Producatorul de mobila Silvarom din Bucuresti a inregistrat in primele patru luni ale acestui an o scadere de 30-40% a vanzarilor, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, bugetul pentru intregul an 2009 fiind construit pe un declin de 20 de procente.

"Inceputul de an a fost rau ca pentru toata lumea, cu vanzari in scadere. Stradania noastra a fost de a mentine numarul de angajati si salariile prin reducerea programului de munca si prin introducerea de produse mai ieftine", a spus Ioan Marginean, directorul economic al Silvarom.
Compania a terminat anul 2008 cu o cifra de afaceri de aproximativ 50 mil. lei (13,6 mil. euro) si cu un profit net de 4,2 mil. lei (1,14 mil. euro). In 2007, Silvarom a avut un profit net de 2,7 mil. lei (0,8 mil. euro).
"Speram sa avem profit si anul acesta. In buget avem prevazuta o marja de 4%, insa pana acum nu suntem in grafic", a mai spus reprezentantul Silvarom.
In perioada mai - iulie, programul de lucrul al angajatilor din cadrul Silvarom va fi mai scurt cu o saptamana in fiecare luna, dupa ce in ianuarie si februarie salariatii nu lucrau cate o zi saptamanal.
Marginean "spera" ca finalul de an sa fie mai bun pentru industria de profil. Majoritatea jucatorilor, inclusiv retailerii, au anuntat scaderi ale vanzarilor in primul trimestru al acestui an, insa se asteapta la o accentuare a acestui fenomen in perioada urmatoare.
"Daca imobiliarele isi reiau cresterea, iar prin relansarea investitiilor vor intra bani in piata, lucrurile ne vor ajuta si pe noi", a spus Marginean.
El este de parere ca unul dintre factorii cu impact pozitiv asupra industriei il va reprezenta programul Prima casa prin care statul garanteaza imprumuturile pentru locuinte. "Este unul dintre semnalele pentru care am inceput sa facem mobila mai ieftina", spune directorul Silvarom.
Potrivit lui Marginean, oamenii care isi vor cumpara locuinte vor incerca sa taie cat mai mult din bugetul pentru mobilier, astfel ca Silvarom renunta la modelele scumpe si merge pe preturi mici si medii.
"Faceam bucatarii de 5.000 - 8.000 de lei. Acum am gandit bucatarii de 800 - 900 de lei. La dormitoare la fel. Aveam modele de 4.000 - 6.000 de lei. Acum media este de 1.300 -1.400 de lei", mai spune Marginean.
In 2007, Silvarom a renuntat la activitatea de export in contextul evolutiei cursului de schimb de la acea data, ceea ce a afectat in mod negativ rezultatele din 2008.
"Cursul este favorabil, dar piata europeana este in recesiune, cererea a scazut. Avem companii cu care am lucrat opt - noua ani de zile, iar acum fie nu mai cer mobila, fie s-au orientat catre producatori din alte tari. Dureaza pana reintri pe o piata", spune Ioan Marginean.
Pe piata de mobila, care anul trecut a trecut bariera de 2 mld. euro, activeaza firme precum Mobexpert, Elvila, Italsofa, Sortilemn, Staer, Lemet, Alprom.
Dificultatile economice cu care companiile s-au confruntat in ultimii ani precum migratia angajatilor, recesiunea din Vest, cresterea costurilor cu forta de munca, la care se adauga contextul economic actual, vor avea un impact puternic asupra firmelor din domeniu.
"Vom vedea falimente. Vor fi afectate fabricile mari si cei foarte mici care nu aveau piata si lucrau pe baza de comanda", spune directorul Silvarom.
Pentru 2009 compania nu are prevazute investitii.
"Nu avem niciun punct de sprijin care sa ne permita sa facem previziuni. Activam intr-un mediu economic imprevizibil si greu de depasit", este de parere el.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO