Retail&Agrobusiness

Bogdan Vlad, CFO, Roca Agri RDF: Un investitor strategic poate crea premisele unei dezvoltări continue pentru fermieri, fără a avea probleme în finanţare

ZF Agriculture Summit 2023

Bogdan Vlad, CFO, Roca Agri RDF: Un investitor strategic...

Autor: Alexandra Matei

30.10.2023, 12:57 98

Accesul la finanţare este esenţial pentru dezvoltarea fermelor, însă este unul limitat, în special pentru fermierii care funcţionează ca fiind persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale.

Însă, spune Bogdan Vlad, CFO al Roca Agri RDF, cu ajutorul unui investitor strategic, aceştia se pot dezvolta şi pot accesa mai uşor finanţare.

„Un investitor strategic vine cu o sursă alternativă de finanţare la cele deja existente şi cu know how, acces la resurse, capital şi transparentizarea afacerii. Accesul fermierilor la finanţări este limitat de structură. Mai puţin de 1% dintre fermieri au personalitate juridică. Restul sunt persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale. Acestea din urmă au un acces limitat la finanţări, cel puţin la cele tradiţionale, precum credite furnizor sau credite bancare. În aceste cazuri, un investitor strategic, precum ROCA Agri RDF, poate crea premisele unei dezvoltări continue fără a avea probleme în finanţare”, a spus el în timpul ZF Agriculture Summit 2023.

Alte declaraţii:

Din total suprafaţă operată, fermierii cu personalitate juridică au în proprietate mai puţin de 7% terenuri din suprafaţă utilizată. Asta înseamnă că, pentru finanţarea businessului, dacă pentru înfiinţare culturi pot merge către credit furnizor, pentru investiţii exstă doar credite bancare sau investiţii private.

Investiţiile semnificative precum cercetare dezvoltare, irigaţii, stocare sau logistică trebuie finanţate prin credit bancar sau prin investiţii private. Însă, capacitatea de garantare este destul de redusă şi trebuie capitalizat diferit pentru a accesa astfel de fonduri.

Porumbul şi floarea-soarelui rămân vedetele în România. Însă, fără să avem o orientare către tehnologizare în agricultură, cred că nu vom avea şanse mari să creştem randamentele.

 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO