Retail&Agrobusiness

Grâul românesc a depăşit cotaţia de la Paris pentru prima dată în ultimele 16 luni după ce piaţa bursieră a căzut cu 9% în ultimele două săptămâni

Autor: Gabriel Razi

24.09.2014, 13:06 472

Preţul grâului pe piaţa fizică din România a depăşit cotaţia la care acest produs se tranzacţionează pe bursa de la Paris după ce piaţa bursieră a coborât cu 9% în ultimele două săptămâni, iar preţul la poarta fermelor locale a rămas relativ constant în acest interval. Preţul grâului românesc trece astfel peste cel al contractelor futures de la Paris pentru prima dată în ultimele 16 luni.

„Eu cred că preţul grâului nu va creşte până în decembrie-ianuarie pentru că sunt în continuare cantităţi mari disponibile în piaţă. La scăderea de preţ contribuie şi recolta mare de porumb“, spune fermierul Nicuşor Şerban, proprietarul Agroserv Măriuţă, o afacere de 8 milioane de euro/an din agricultură şi zootehnie.

Acesta este un eveniment atipic în condiţiile în care în ultimele trei sezoane diferenţa medie lunară dintre piaţa româneasă şi cea franţuzească a fost de 22 euro/tonă, iar în 39 de luni în perioada iulie 2011-septembrie 2014 preţul românesc a fost peste cel de la Paris în numai cinci luni.

Cotaţia la care se tranzacţionează contractele futures pe bursa de la Paris sunt un adevărat reper pentru jucătorii din agricultură având în vedere că o parte din actorii din piaţă pun în aplicare strategii de diminuare a riscului de preţ cu ajutorul acestei pieţe de mărfuri. Preţul grâului pe piaţa europeană a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani, iar tranzacţiile se fac acum la cotaţii ce sunt aproape la jumătate faţă de vârful istoric din 2007, atunci când fiecare tonă de grâu se vindea la aproape 300 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO