Companii

Retailerul ungar Alexandra intra pe distributia de carte

27.08.2008, 18:49 19

Grupul Alexandra, una dintre cele mai mari retele de carte din Ungaria, cu afaceri de 70 de milioane de euro anul trecut, va intra pe piata romaneasca in septembrie, prin deschiderea unei unitati intr-un centru comercial in Buzau, pe o suprafata de 650 de metri patrati.
Alexandra planuieste sa deschida 50 de librarii in tara in urmatorii trei ani, pe suprafete de 700-1.000 de metri patrati in mall-uri, alocand in fiecare an un buget de un milion de euro pentru extindere.
Aproximativ 50 de edituri locale au semnat contractul pentru distribuirea cartilor in reteaua Alexandra, potrivit datelor companiei. "Deja au fost semnate contractele cu majoritatea editurilor din Romania pentru difuzarea cartilor in reteaua de librarii Alexandra", a spus Iren Arsene, manager al filialei din Romania si director general al editurii Curtea Veche.
Arsene a mai spus ca la sfarsitul anului, compania va mai deschide doua librarii in mall-urile din Oradea si Suceava.
"Foarte probabil este ca in decembrie sa mai deschidem o librarie in Oradea. Daca nu se va realiza acest lucru pana la sfarsitul anului, atunci cu siguranta ca se va deschide la inceputul anului viitor", a spus ea.
In 2009, retailerul va extinde reteaua cu alte 15 librarii in tara, in Ploiesti, Baia Mare, Targu Mures si alte orase. Cea mai mare librarie va fi deschisa in 2012 in Bucuresti, pe o suprafata de circa 2.000 de metri patrati, potrivit datelor companiei. "Alexandra aduce librarii identice cu cele din Budapesta, cu un decor clasic si o cafenea in interior, pe 10% din suprafata", a spus ea.
Compania a inchiriat un teren de un hectar si jumatate in Sighisoara, pentru depozitul central.
"Aici vor fi depozitate toate cartile, care ulterior vor fi transportate in toate librariile din tara", a mai precizat Arsene. In trei ani, piata de carte din Romania se va dubla datorita sistemului de difuzare in dezvoltare, apreciaza Arsene. "Editurile ofera multe carti frumoase, dar lipseste un sistem de difuzare dezvoltat. Ne confruntam cu un sistem ramas in urma cu zece ani fata de cel din alte state", a mentionat ea.
Iren Arsene a mai spus ca Alexandra a sesizat potentialul pietei de carte din Romania, care este ca dezvoltare mult sub nivelul celei din Ungaria.
Pe piata romaneasca a mai intrat anul trecut grupul ungar Libri, cu afaceri de 34 de milioane de euro, printr-un magazin la Cluj, in cadrul complexului comercial Polus Center. Astfel, Alexandra va concura pe piata romaneasca cu Libri, Diverta, Carturesti, sau librariile Humanitas.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO