Companii

Retailul romanesc, la pamant, cu datorii de peste 300 mil. euro

23.11.2009, 23:16 27

Grupul argesean PIC, singura mare retea romaneasca dehipermarketuri controlata de fratii Ilie si Cornel Penescu, aintrat in insolventa cu datorii de 90 de milioane de euro in 2008,desi a trecut printr-un proces dur de restructurare in urma caruiaa concediat 1.200 de oameni si a inchis trei dintre cele cincimagazine.

Compania fratilor Penescu se alatura astfel altor mari retaileriromani precum Ultra Pro Computers, Spar, Trident si Leonardo careau inregistrat in 2008 afaceri cumulate de peste 300 mil. euro sidatorii de peste 200 mil. euro. Daca sunt adaugate si datoriile PICde 90 mil. euro din anul precedent, cei mai mari cinci retaileriromani intrati in insolventa trebuie sa restituie peste 300 demilioane de euro.

"Cele mai mari datorii sunt catre furnizori. PIC a luat aceastahotarare din cauza scaderii cererii pe piata interna si a reduceriivanzarilor cu 30% in acest an, dar si din cauza presiunilor dinpartea creditorilor", a afirmat Claudia Rusu, directorul demarketing al companiei PIC, companie cu afaceri de 154 mil. euro sipeste 3.000 de angajati in 2008. Ea nu a dezvaluit insa care esteprocentul din datoriile totale datorat furnizorilor.

Toti retailerii au fost afectati anul acesta de lipsa delichiditati si s-au confruntat cu scaderea vanzarilor, insa in timpce filialele locale ale retailerilor Carrefour, Kaufland si Metroau atras finantari de peste 270 mil. euro de la companiile-mama saude la institutiile internationale de finantare, retailerii romaninu au putut decat sa isi reorganizeze afacerile si sa depunasinguri cererea de intrare in insolventa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO