Companii

Rita Clifton, un guru al brandului: Nu cunosc nici un brand romanesc

19.10.2005, 21:19 31

"Datorita erei digitale in care traim, companiile romanesti au sansa de a-si construi brandurile intr-un timp foarte scurt, comparativ cu cat le-a luat unor companii occidentale", a spus Rita Clifton, presedinta firmei Interbrand, cea mai mare firma din lume din domeniul consultantei de brand.

Prezenta pentru prima oara in Romania cu ocazia conferintei de branding Ad Extravaganza, Rita Clifton a spus ca nu cunoaste branduri romanesti.

"Romania este asociata de vestici cu tarile foste sovietice, iar aceasta perceptie trebuie schimbata", a spus Clifton, care i-a sfatuit pe managerii romani, dar si pe autoritati sa acorde o mai mare importanta brandingului.

"Factorii de decizie din companii au tendinta de a se concentra prea mult pe indicatorii financiari si de a neglija importanta brandului. Am cunoscut manageri de companii care imi spuneau ca brandul nu este preocuparea lor principala. Pentru mine, asta e ca si cand cineva imi spune ca nu e interesat de client", spune ea.

Un brand puternic, spune ea, trebuie sa aiba trei atribute. "claritate, coerenta si angajamentul de a conduce piata". Brandurile unor companii precum Coca-Cola, General Electric sau McDonald''s reprezinta aproape toata valoarea companiei. "Brandul Coca-Cola valoreaza 67,5 miliarde de dolari, adica 64% din capitalizarea de piata a companiei, iar brandul McDonald''s reprezinta 71% din capitalizarea de piata", spune ea.

Ultima tendinta este de a vedea in brand o suma de experiente, si nu un simplu nume sau un produs. "Orice experienta a unui consuma-tor cu un brand este o forma de comunicare. Felul in care este amenajat magazinul, designul produsului, functiile sale - toate acestea comunica mesaje despre brand", spune Rita Clifton. Multi manageri, spune ea, confunda brandul cu identitatea vizuala. "Brandul inseamna si logo, dar mult mai mult de atat. Daca o companie care vinde produse de lux, sa zicem, nu are un sistem de distributie eficient si produsele sale ajung in magazine amenajate modest, brandul se deterioreaza. Deci, pentru a creste valoarea brandului, toate activitatile companiei trebuie sa fie organizate in jurul lui", afirma ea. Extinderea brandului catre mai multe categorii de produse este o strategie aplicata de tot mai multe companii, dar care implica si foarte multe riscuri.

Hotararea grupului Versace de a se extinde pe piata hoteliera nu a fost intamplatoare. Armani s-a extins in domeniul mobilei si al decoratiunilor interioare si a intrat in parteneriat cu proprietarii grupului Burj, care detine primul hotel de sapte stele din lume, in Dubai - Burj al Arab.

Givenchy a deschis cateva centre Spa, care demonstreaza ca luxul nu se mai refera la un anume produs sau la lucruri. "Timpul e noul lux, asa ca brandurile trebuie sa ofere acum timp luxos", a mai spus Rita Clifton.

Tesco era la inceput un hipermarket obisnuit care vindea doar produse alimentare, acum grupul vinde imbracaminte, telefonie mobila si alte produse. Aflata la conducerea companiei Interbrand din 1997, Rita Clifton a consolidat pozitia firmei si a introdus o serie de concepte noi, dezvoltate ulterior in servicii, precum internal brand management, digital branding, brand equity tracking si brand futures.

"In Romania, observ foarte multa energie si un mare dinamism. Ar fi foarte interesant sa particip la constructia unui brand al Romaniei", a conchis ea.

georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO