Companii

Roger You, F&J Group: Investim intr-o fabrica de tutun si una de mobila

Roger You, F&J Group: Investim intr-o fabrica de tutun si una de mobila

Roger You vicepresedintele F&J Group

31.08.2006, 18:40 469

Roger You, vicepresedintele firmei chinezesti F&J Group, spune ca a investit pana in acest moment 50 mil. euro in principal in prelucrarea lemnului si tutun, dar ca planurile nu se opresc aici.
"La inceputul anilor '90 am auzit de oportunitatile de afaceri din Romania si ne-am gandit sa incercam. Intr-o prima faza am activat prin intermediul importurilor, timp in care am testat piata. Din 1997 am demarat si investitiile", a spus vicepresedintele F&J Group, companie dezvoltata de investitori chinezi.
F&J Group a intrat pe piata din Romania in 1991, iar in prezent businessul se desfasoara in mai multe domenii de activitate: prelucrarea lemnului, tutun, electronice si electrocasnice, textile, fructe si legume.
Initial, investitiile derulate de grup au avut in vedere o fabrica de tutun - Sinorama, de 3 milioane de euro, in judetul Buzau, pentru ca noi fonduri sa fie alocate pentru industria lemnului.
Anul trecut, compania a decis sa investeasca alaturi de China Tobacco 20 mil. euro intr-o noua fabrica de tutun, situata tot in Buzau.
Noua unitate de productie va deveni operationala la inceputul anului viitor. Aceasta se intinde pe o suprafata de 12.000 de metri patrati, iar 43% din actiunile acesteia sunt detinute de F&J, restul apartinand companiei de stat China Tobacco.
Materia prima folosita va fi in mare parte importata, din Romania urmand sa fie achiztionate doar ambalajele.
In acest moment, Sinorama, fabrica de tutun a companiei, produce doua marci: Golden Monkey si Dubliss, ambele chinezesti.
La nivel de grup, F&J a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 50 mil. euro, iar pentru acest an estimeaza o crestere cu 20% a businessului.
In industria lemnului, compania detine fabrica Lemnking din Buzau, unde realizeaza cherestea, semifabricate, frize si panouri. Investitiile pentru punerea in functiune a fabricii de prelucrare a lemnului au inceput in 1998, iar anul trecut aceasta a realizat vanzari de peste 15 mil. euro.
Numarul angajatilor companiei este de peste 500 de persoane. Recent, Lemnking Industry a semnat un contract in valoare de 3,5 milioane de dolari (3 milioane de euro) cu firma chineza China Meho Corporation, in vederea asigurarii unui export de cherestea de fag.
Planurile companiei in domeniul prelucrarii lemnului prevad construirea unei fabrici de mobila, in parteneriat cu o firma chineza, materia prima pentru productie urmand sa fie asigurata de Lemnking.
Roger You a precizat ca sunt foarte multe companii din China interesate sa produca aici.
In aceste conditii, compania este interesata sa dezvolte un parc industrial tot in judetul Buzau, aproximativ 40% din valoarea acestuia urmand sa fie finantata de guvernul chinez.
"Autoritatile chineze ar putea sa vina cu 30-100 mil. euro din intreaga valoare a proiectului, in timp ce Bank of China sa suporte 20% din fonduri", a precizat reprezentantul F&J.
Demararea investitiei este conditionata de castigarea unei licitatii organizate de guvernul chinez pentru dezvoltarea de spatii industriale in tarile in curs de dezvoltare din Europa Centrala si de Est.
"Caietele de sarcini vor fi depuse in octombrie, urmand ca la inceputul anului viitor sa fie cunoscuti castigatorii licitatiei", a spus Roger You.
Printre conditiile impuse de guvernul chinez se numara dezvoltarea a cel putin 20 de fabrici, iar potentialii investitori privati sa fie lideri de piata atat pe segmentul pe care activeaza, cat si la export, a mai spus reprezentantul F&J. Mare parte din productia realizata va fi destinata exportului.
F&J are subsidiare in Ungaria, Serbia, Marea Britanie, Brazilia si Romania, dar cu toate acestea, Roger You spune ca prefera Romania pentru investitii, datorita in principal costurilor cu forta de munca relativ scazute.
O alta divizie a grupului, Gentrade Com, cu activitati in domeniul produselor textile, a intrat pe piata in 1995, iar in prezent lucreaza cu marile lanturi de magazine de tip cash&carry si hypermarketuri: Metro, Selgros, Carrefour, Cora, Interex, Pic, Kaufland, dar si cu Staff Collection (House of Art), II Cost (Moda Aliss).
Anul trecut, valoarea schimburilor comerciale Romania-China a fost de 1,89 mld. dolari (1,5 mld. euro), majoritatea fiind realizate in industria energetica, industria lemnului si a produselor chimice. Livrarile romanesti pe piata chineza s-au cifrat la 227,6 mil. dolari (182 mil. euro).
Pentru acest an, reprezentantii Ministerului Economiei estimeaza schimburi comerciale de aproximativ 2 mld. dolari (1,6 mld. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO