Companii

România a cheltuit 3% din PIB în luptă cu criza energetică, dar iarna abia acum începe. Banca americană Goldman Sachs: Pieţele subestimează profunzimea crizei. Va fi mai puternică decât cea petrolului din 1970

România a cheltuit 3% din PIB în luptă cu criza...

Autor: Roxana Petrescu

26.10.2022, 10:00 596

♦ Statisticile din ultimul an arată eforturile imense depuse de statele europene în scopul de a-şi proteja consumatorii şi mediul de afaceri în faţa creşterii exponenţiale a preţului gazului şi implicit al energiei ♦ Pentru România, în ultimul an, acest efort a consumat 2,9% din PIB, echivalentul a 6,9 miliarde de euro, iar iarna abia acum începe ♦ Sunt deja state precum Franţa sau Spania care au reglementat pieţele de energie pe toate segmentele ♦ România încă ezită.

„Având în vedere scum­pi­rea ga­zu­lui şi a energiei din a doua jumă­tate a anului, cre­dem că criza e­ner­getică, dar mai ales accesibilitatea, a atins punctul de su­por­tabilitate maximă de unde este necesară o intervenţie semnifi­cativă de la nivel po­litic. Din punctul nostru de vedere, piaţa continuă să subestimeze adânci­mea, com­plexitatea şi urmările struc­turale ale acestei cri­ze, despre care noi cre­dem că va fi mai severă decât criza petro­lului din anii 1970“, se arată în­tr-un raport publicat de Goldman Sachs la începu­tul lunii septembrie.

Analiştii băncii mai preci­zează că văd necesitatea intro­du­cerii unor pla­foa­ne de preţ pe zona de producţie de energie, dar acest lucru va trebui completat de un sis­tem de tarifare care să le permită compa­niilor de utilităţi să-şi recupereze diferen­ţele pe un interval de timp de 10-20 de ani. Piaţa gazului trebuie decuplată de cea de pro­duc­ţie de energie, mai spune Goldman Sachs. „La preţul cu care se în­cheie acum contrac­tele la termen, cre­dem că factura la energie şi gaze va ajun­ge anul viitor la 500 de euro/lu­nă pentru o familie europeană obişnuită, ceea ce în­seamnă o creştere de 200% faţă de 2021“, estimează analiştii Goldman Sachs.

Pe plan local, scumpirea şocantă a e­nergiei şi a gazului nu este pe deplin resim­ţită de consumatorii casnici în contextul în care de aproape un an de zile preţul utilită­ţilor este plafonat, reglementare care se menţine până în martie, anul viitor. Ceea ce se va întâmpla atunci, cu un an înainte de alegerile parlamentare şi prezidenţiale din 2024, este la acest moment cea mai mare necunoscută din economia României. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO