Companii

România se apropie de zece megatranzacţii semnate în capitalism. Şase au fost parafate în ultimii patru ani, marcaţi de pandemie, război şi inflaţie

România se apropie de zece megatranzacţii semnate în...

Autor: Cristina Roşca

11.04.2024, 00:08 6754

Trei acorduri cu valori de peste 1 mld. euro fiecare au fost semnate chiar în 2023 şi au intrat direct sus în clasament.

Pentru prima dată după 30 de ani de capitalism, România se apropie de zece megatranzacţii, mai exact de acorduri a căror valoare individuală sare de 1 mld. euro. Iar acest lucru a fost posibil mai ales datorită activităţii din ultimii ani, când piaţa locală a devenit tot mai vizibilă pe harta de M&A a investitorilor din toată lumea.

Cele mai multe deal-uri vizează com­panii din domenii considerate de siguranţă naţională, cum e cazul energiei sau al telecomunicaţiilor. Excepţiile sunt puţine şi implicit rare.

Este interesant de remarcat că în acest clasament şase dintre cele zece deal-uri analizate de Ziarul Financiar au fost semnate începând cu 2020, anul de debut al pandemiei de COVID-19. În perioada care a urmat, economia locală - ca de altfel şi cea mondială - a fost marcată nu doar de criza sanitară, ci şi de inflaţia record şi de contextul geopolitic instabil, care rămâne şi astăzi o problemă globală.

Mai mult decât atât, în 2023, un an dificil pentru „industria“ de M&A de pe plan european şi mondial, în România s-au parafat trei megatranzacţii, adică deal-uri de peste 1 mld. euro fiecare, un număr record pentru o piaţă relativ mică precum cea locală. Este vorba de fapt de o listare şi de două tranzacţii de M&A, însă toate trei contează la modul în care se conturează peisajul autohton în ochii investitorilor de pretutindeni.

Deşi în ultimii ani s-a tot vorbit despre posibilitatea ca dealuri mari să aibă loc în piaţa locală, cele de o asemenea amploare sunt rare şi asta pentru că sunt puţine companii ce pot obţine astfel de evaluări. Iar firmele autohtone care sunt totuşi la acest nivel, de cele mai multe ori nu sunt de vânzare. Astfel, anii care vor urma ar putea să nu fie la fel de prolifici din acest punct de vedere.

Contează însă şi câte deal-uri de zeci sau sute de milioane de euro vor fi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO