Companii

Romar a cumparat o clinica in Bucuresti

Romar a cumparat o clinica in Bucuresti

Romar intentioneaza sa se extinda prin achizitia de centre medicale in provincie

17.09.2007, 17:02 357

Grupul de firme Romar, controlat de omul de afaceri Erghin Hagi Calil, a achizitionat pentru 2,3 milioane de euro pachetul integral de actiuni al companiei Evolution Med din Bucuresti, care detine un centru medical in Capitala.
"Bugetul alocat investitiilor a fost de 4,8 milioane de euro in acest an, din care aceasta achizitie a fost de 2,3 milioane de euro. Compania la care am preluat pachetul integral de actiuni detine un imobil care urmeaza sa fie evaluat la cel putin 5 milioane de euro si unde vom face un spital. Este mai mult o investitie in real - estate", a declarat pentru ZF Erghin Hagi Calil. Evolution Med era detinuta de trei oameni de afaceri, insa reprezentantul Romar nu a dorit sa precizeze numele acestora.
Cladirea aflata in proprietatea Evolution Med are o suprafata de 3.300 de metri patrati si este situata in zona Bucurestii Noi, spitalul urmand sa fie specializat in cateva arii principale: cardiologie, obstetrica-ginecologie si boli metabolice. Compania Evolution Med detine de asemenea un centru medical, lansat oficial de Romar saptamana trecuta.
Fondurile alocate de Romar anul acesta investitiilor vor fi directionate si catre alte cinci centre medicale situate in Timisoara, Brasov, Pitesti, Constanta si Galati.
"Pentru aceste centre, locatiile sunt deja definitive, finisate, si cel mai probabil pana la Sarbatori vom face lansarile oficiale. Pentru alte doua centre, situate in Ramnicu Valcea si Cluj, suntem intr-un stadiu avansat de implementare", a adaugat Erghin Hagi Calil.
La aceste proiecte se adauga lansarea in Bucuresti a unui centru de diagnostic si tratament cu o suprafata de 2.500 de metri patrati, care urmeaza sa fie inaugurat in noiembrie.
Recent, fondul de investitii RC 2 a intrat in actionariatul grupului de firme Romar prin achizitia unui pachet de 33% din titluri.
"Noi nu am vandut. A fost o crestere de capital cu dedicatie pentru obtinerea unei finantari in scopul derularii serviciilor pe piata de asigurari", a explicat Hagi Calil.
Grupul de firme a fost evaluat la 9 mil. euro (la un multiplu de 8 al EBITDA - profit operational), insa, potrivit lui Hagi Calil, dupa infuzia de capital, valoarea companiei este de 12 mil. euro. Spre comparatie in 2005 Romar a fost evaluata la 5 mil. euro, potrivit informatiilor furnizate de Erghin Hagi Calil.
"In final au existat discutii cu trei fonduri de investitii. Pot spune doar ca unul era polonez cu interes de a se integra pe piata medicala romaneasca, iar primul fond cu care am vorbit era unul american care facea parte dintr-un concern cu o implicare puternica in activitatea medicala, atat la nivel de aparatura, cat si pe partea de servicii financiare", a spus reprezentantul Romar.
El precizeaza ca la acea vreme nu exista o intentie de a atrage un partener in firma, deoarece era mult prea devreme.
Dupa derularea parteneriatului cu RC2, omul de afaceri spune ca poate primi de la banci finantare de pana la de cinci ori mai mare decat aportul pe care fondul l-a adus la capital.
"Nu ma gandesc sa mai vand. Ma gandesc in schimb sa mai cumpar. Nu avem un buget definit, dar dorim sa cumparam societati medicale bine definite. Am intrat in contact cu cateva centre din provincie si intentionam sa intram in proces de evaluare a fezabilitatii achizitiilor, in procent majoritar", a spus Hagi Calil.
Grupul Romar cuprinde cinci firme, dintre care doua principale si trei sateliti. Potrivit lui Hagi Calil, targetul grupului il reprezinta companiile din afara Capitalei. In prezent, circa 35% din veniturile grupului de firme sunt aduse de activitatile din provincie.
"Anul acesta am avut o politica de dezvoltare fortata, lucru care ne-a redus capacitatea tehnica de dezvoltare. Ne-am focusat pe extindere si mai putin pe crestere a afacerilor. La finalul anului dorim sa ne apropiem de 8 milioane de euro cifra de afaceri", a afirmat Hagi Calil.
Potrivit datelor Ministerului de Finante, Centrul Medical Romar a incheiat anul 2006 cu o cifra de afaceri de 6,8 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24