Companii

Salariatii SNP vor o parte din Petrom Aviation

10.04.2003, 00:00 25

Asociatia Salariatilor SNP Petrom a lansat ieri pe piata RASDAQ o oferta publica de cumparare pentru un pachet care reprezinta aproximativ 20% din capitalul Petrom Aviation (Romarc Fuel), companie care activeaza in domeniul carburantilor pentru aviatie.
Actionarul majorirar al Petrom Aviation este SNP Petrom, care detine 70% din actiuni. Petrom a dobandit pozitia majoritara anul trecut, in urma unei majorari de capital cand actionarii minoritari nu au subscris. Dobandirea pozitiei majoritare in mod neintentionat, impune lansarea unei oferte publice de preluare pentru toate actiunile de pe piata sau vanzarea detinerii care depaseste 50%. Daca va subscrie in cadrul ofertei lansate de salariati, detinerea Petrom va ajunge la putin sub 50%.
La inceputul acestui an Petrom a anuntat ca se afla in cautarea unei societati de brokeraj care sa ii ofere consultanta in privinta realizarii procedurilor prevazute de lege privind depasirea pragului de 50% din capitalul Petrom Aviation.
Salariati ofera un pret de 1.000 de lei pentru fiecare actiune a companiei, pret egal cu valoarea nominala. In ultimele zile, pe piata RASDAQ, pretul actiunilor Petrom Aviation a oscilat intre 900 si 1.200 lei/actiune. Valoarea totala a ofertei este de 38 miliarde de lei (1,1 milioane de dolari).
Petrom Aviation are un capital social de 180 miliarde de lei, iar alaturi de Petrom, principalii actionari ai companiei sunt societatea Rivta Handelsges cu 11% si  fondul de investitii East Europe Frontiers Fund, cu 5,7%. In primele sase luni ale anuloui trecut, Petrom Aviation inregistra o cifra de afeceri de 74 miliarde de lei si o pierdere de 1,2 miliarde de lei.
Petrom este cea mai mare companie din Romania cu capital de stat, iar contractul de priovetizare este programat sa fie semnat pana la finalul acestui an.  Pana jumatatea lunii mai urmeaza sa fie elabnotar studiul de fezabilitate si stretegia de privatizare care urmeaza sa fie aprobata de Guvern. Ministerul Industriei si Resurselor detine 93% din actiunile Petrom.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO