Companii

Salvarea marilor proiecte energetice vine din Asia după ce europenii şi-au întors spatele

Salvarea marilor proiecte energetice vine din Asia după ce europenii şi-au întors spatele

Retehnologizarea hidrocentralei Bicaz, una dintre cele mai mari din România, a intrat în atenţia firmei Sinohydro

Autor: Roxana Petrescu

21.10.2011, 00:06 571

Încă o companie chineză este interesată de hidro­cen­trala de un miliard de euro Tarniţa - Lăpuşteşti (Cluj), în ultima vreme marile proiecte energetice locale atrăgându-i mai mult pe investitorii asiatici, după ce giganţii europeni au întors spatele României.

Astfel, compania chineză China Gezhouba Group şi-a exprimat decizia fermă de a se implica în realizarea hidro­centralei Tarniţa - Lăpuşteşti, un proiect de o impor­tanţă majoră pentru sistemul energetic local, mai ales în contextul pătrunderii pe scară largă a investiţiilor în parcuri eoliene.

"Este unul dintre principalele proiecte ale Guvernului României şi suntem decişi să-l imple­men­tăm cât mai repede", a declarat Ion Ariton, ministrul eco­nomiei, după o întâlnire în China cu o delegaţie a Gezhouba Group. Acesta a mai precizat că selecţia investitorilor pentru hidrocentrala Tarniţa - Lăpuşteşti va fi lansată în curând.

Potrivit informaţiilor trimise de Ministerul Eco­nomiei, Gezhouba Group a fost principalul contractor al hidrocentralei Trei Defilee, cea mai mare unitate de acest tip din lume, cu o capacitate instalată de 18.400 de MW, ceea ce reprezintă mai mult decât capacitatea tuturor producătorilor de energie din România.

În afară de Gezhouba Group, o altă companie chineză care la rândul ei a fost implicată în construcţia hidrocentralei Trei Defilee şi-a manifestat interesul pentru proiectul Tarniţa - Lăpuşteşti, dar şi pentru retehnologizarea hidrocentralei Bicaz, una dintre cele mai mari din România. Este vorba despre firma Sinohydro, ai cărei reprezentanţi s-au aflat într-o vizită la Bucureşti la începutul lunii trecute.

Hidrocentrala Tarniţa - Lăpuşteşti nu este însă sin­gurul proiect care le-a atras atenţia investitorilor asiatici. Reac­toarele nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă, o in­vestiţie de 4 mld. euro, sunt un alt obiectiv intrat pe ra­darul chi­nezilor. Astfel, la mijlocul acestei săptămâni a fost semnat la Beijing un acord de confidenţialitate între Nuclear­elec­trica şi China Guangdong Nuclear Power Group privind accesul companiei chineze la docu­men­taţia proiectului privind construirea reactoarelor 3 şi 4.

Mai mult, la începutul lunii trecute, Ministerul Eco­no­miei a primit o scrisoare de intenţie din partea com­pa­niei BKB din Republica Coreea în care îşi declara do­rinţa fermă de a achiziţiona acţiuni din Ener­goNuclear, firma de proiect care dezvoltă cele două reac­toare noi de la Cernavodă. Încercarea statului român de a atrage noi investitori în proiectul de 4 mld. euro de la Cer­na­vodă vine după ce patru dintre cele 6 companii atrase ini­ţial au abandonat această investiţie. CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi GDF Suez (grup franco-belgian) au decis să renunţe la cel mai am­bi­ţios proiect energetic din România ultimilor 20 de ani.

Alături de statul român, reprezentat de Nuclear­elec­trica, au mai rămas doar italienii de la Enel şi Arce­lorMittal România. În prezent, Nuclearelectrica deţine aproape 85% din acţiuni, intenţia statului român fiind aceea de a-şi reduce participaţia la 40%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO