Companii

Schinhan: Petrom este interesata sa cumpere un producator de petrol si gaze

23.01.2006, 18:19 21

Werner Schinhan, directorul general adjunct al Petrom, afirma ca o eventuala achizitie a Petrom pe cont propriu nu trece de 300 mil. $.

Schinhan a fost plasat de catre OMV, imediat dupa preluarea Petrom, pe pozitia de secund al lui Gheorghe Constantinescu, avand insa multe atributii importante, inclusiv cele legate de fuziuni si achizitii.

Petrom are in plan achizitia unei firme cu activitati de explorare si productie petroliera, compania urmarind sa isi stabilizeze nivelul de titei si gaze extras pana in anul 2010, avand in vedere ca se confrunta cu un declin al productiei.

"Incercam sa vedem daca este posibil sa cumparam o companie de explorare si productie. Nu este una din tintele fixate pentru 2006. Pe aceasta piata, totul depinde de ce se intampla in acest an cu pretul titeiului, si trebuie sa studiem multe proiecte pentru a ajunge la unul singur, pentru a reusi sa incheiem o tranzactie", a declarat Schinhan. El a precizat ca Petrom nu are in vedere un obiectiv anume, fie pe piata romaneasca fie pe cea internationala, dar ca va actiona pe cont propriu in cazul in care tranzactia nu va depasi 300 de milioane de dolari. "Daca este vorba de o suma mai mare, am putea sa realizam acest lucru impreuna cu OMV", a adaugat directorul general adjunct al Petrom.

Oficialii Petrom estimau, la sfarsitul anului trecut, ca productia de titei si gaze va ajunge in 2006 la cel mai scazut nivel din istoria companiei, de 205.000-210.000 de barili echivalent petrol (BEP)/zi, in conditiile in care pentru 2005 tinta a fost de 216.000 BEP/zi.

Productia Petrom a scazut gradual in fiecare an, in mare parte pentru ca nu au existat investitii semnificative in partea de explorare (descoperirea de noi zacaminte) sau in eficientizarea campurilor aflate in productie.

Obiectivele Petrom pana in anul 2010 vizeaza stabilizarea productiei zilnice in Romania la 210.000 de barili echivalent petrol, cresterea ratei de inlocuire a rezervelor la 70% si extinderea operatiunilor in regiunea Marii Caspice. Compania va investi in explorare si productie circa 300 mil. euro anual, pana in 2010.

Detinuta de grupul austriac OMV, Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele explorare si productie, rafinare, produse petrochimice si comercializare. OMV a achizitionat in 2004 un pachet de 51% din Petrom in cadrul unei tranzactii de 1,5 mld. euro. Petrom are rezerve de petrol si gaze estimate la un miliard de barili echivalent petrol, o capacitate de rafinare de 8 milioane de tone si circa 600 de statii de distributie carburanti.

In 2004, Petrom a produs 5,46 milioane de tone de titei, cantitate ce reprezinta mai putin de jumatate din consumul national inregistrat in acea perioada.

In ceea ce priveste productia de gaze naturale, Petrom a inregistrat in 2004 un total de circa 6 miliarde de metri cubi, aproximativ o treime din necesarul la nivel de tara.

Bugetul pentru 2006 al Petrom prevede o cifra de afaceri de 3 mld. euro si un profit net de 420 mil. euro. Acest buget ar putea fi usor depasit, avand in vedere ca Petrom a anuntat saptamana trecuta preluarea retelelor de benzinarii OMV din Romania, Bulgaria, Serbia si Muntenegru, care totalizeaza impreuna afaceri de pana la 500 mil. euro.

Actiunile Petrom au crescut de la inceputul anului cu 30% pe Bursa de Valori Bucuresti, ajungand pana la 0,62 lei pe actiune.

Capitalizarea Petrom depaseste in acest moment 9,5 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO