Companii

Secetă în vistieria Hidroelectrica: firma mai ia un credit de 120 de milioane de lei pentru finanţarea operaţiunilor de zi cu zi

Secetă în vistieria Hidroelectrica: firma mai ia un credit de 120 de milioane de lei pentru finanţarea operaţiunilor de zi cu zi

Autor: Roxana Petrescu

17.10.2011, 00:05 747

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, a luat al doilea credit într-o lună pentru a-şi finanţa capitalul de lucru în contextul în care compania trece printr-o situaţie delicată determinată de seceta de anul acesta.

"Hidroelectrica a angajat o linie de credit în valoare de 120 de milioane de lei (circa 28 de milioane de euro) cu Banca Transilvania pentru finanţarea capitalului de lucru al companiei energetice, urmând a fi rambursat într-o perioadă de un an", au declarat reprezentanţii Ministerului Economiei, acţionarul majoritar al Hidroelectrica. Acest credit vine după ce recent compania a fost obligată să activeze clauza de forţă majoră pentru toate contractele directe de vânzare a electricităţii din cauza secetei care a afectat grav producţia de energie.

Astfel, Hidroelectrica nu mai este obligată să-şi îndeplinească prevederile contractuale în perioada în care clauza este activă. Înainte de activarea acestei clauze însă, Hidroelectrica a cumpărat energie termo scumpă de la mai multe unităţi pentru a o vinde mai apoi pe contractele directe.

Împrumutul luat săptămâna trecută de la Banca Transilvania vine după ce cu o lună în urmă Hidroelectrica a mai luat 32 de milioane de euro, tot pentru finanţarea capitalului de lucru, de la RBS România.

Ambele credite au o perioadă de rambursare de un an.

Finanţarea capitalului de lucru poate însemna plăţi pentru furnizori, salarii, achiziţionare de materii prime sau plata unor operaţiuni curente, adică obţinerea de bani pentru operaţiunile de zi cu zi din viaţa unei firme.

Situaţia dificilă în care se află compania a fost dovedită şi de rezultatele financiare publicate de Hidroelectrica în prima jumătate a anului.

La finalul acestei perioade, câştigul brut al celui mai mare producător de energie din România era de numai 51,9 mil. lei (12,3 mil. euro), faţă de 197,5 mil. lei (47 mil. euro) în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Afacerile companiei erau în primul semestru de 1,64 miliarde de lei (390,4 milioane de euro).

Cifrele anunţate de firmă vin după un an de excepţie pentru Hidroelectrica, în 2010 producătorul de energie înregistrând un profit net de aproape 70 de milioane de euro, al treilea ca valoare între toate compani­ile controlate de statul român.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO