Special

Pierderi de 500 de milioane de euro pentru cele mai mari 35 de companii de stat

CFR SA se numără printre companiile „datoare vândute“, fiind una dintre găurile negre ale statului şi la capitolul pierderi

Pierderi de 500 de milioane de euro pentru cele mai mari 35 de companii de stat

Autor: Roxana Petrescu

06.10.2011, 00:03 400

Bilanţul celor mai mari 35 de companii aflate în portofoliul statului român, mare parte dintre acestea aflându-se pe lista monitorizată de FMI, arată ca acestea au avut anul trecut un business cumulat de aproape 10 miliarde de euro, dar în acelaşi timp acestea nu au înregistrat profit, pierderile totale ale acestor coloşi ridicându-se la aproape 500 de milioane de euro.

Liderul clasamentului minusurilor este CFR SA, ale cărui pierderi au ajuns anul trecut la peste 300 de milioane de euro. Podiumul este completat de prezenţe obişnuite când vine vorba de pierderi, respectiv de Compania Naţională a Huilei, care a raportat un minus de peste 151 milioane de euro, în timp ce medalia de bronz în cursa celor mai mari minusuri a fost adjudecată de CFR Marfă, cu un total de peste 127 de milioane de euro. Termoelectrica, Tarom, Oltchim, Poşta Română, CFR Călători, Complexul Energetic Turceni şi SNLO completează topul celor mai mari 10 companii cu pierderi aflate în portofoliul statului.
În cele mai multe cazuri, companiile analizate şi-au mărit pierderile comparativ cu 2009, astfel că eternele discuţii despre restructurarea şi eficientizarea firmelor de stat au rămas doar la stadiul de vorbe.
La partea opusă însă sunt şi companii care înclină puţin balanţa în favoarea statului român, aşa cum este cazul Romgaz, Transgaz sau Hidroelectrica. O singură companie de stat a reuşit anul trecut să înregistreze un profit net de peste 100 de milioane de euro, acesta fiind cazul Romgaz, unicul producător de gaze naturale controlat de statul român care a ajuns la un câştig net de 155 de milioane de euro.
Al doilea profit net ca dimensiune înregistrat de o companie controlată de stat este cel realizat de Transgaz, transportatorul naţional de gaze naturale, care a raportat un profit net de aproape 90 de milioane de euro. Podiumul este completat de Hidroelectrica, cel mai ieftin producător de energie din România, care a raportat un câştig net de aproape 70 de milioane de euro, un rezultat de peste 6 ori mai bun faţă de cel din 2009.
Numai patru companii de stat au reuşit anul trecut să lucreze la o marjă de profit de peste 10%, restul zbătându-se între pierderi sau marje de profit infime, deşi majoritatea companiilor sunt lideri de piaţă sau jucători de talie mare în concurenţă cu firmele private.
Ziarul Financiar a analizat la începutul lunii septembrie cele mai mari 35 de companii de stat, care ţin în mâini resursele, energia şi transporturile din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO