Companii

Şeful GSK România: Producem mai mult pentru extern. Anul viitor exportul ajunge la 75% din producţie

Şeful GSK România: Producem mai mult pentru extern. Anul viitor exportul ajunge la 75% din producţie

Autor: Ioana David

15.11.2011, 16:14 364

Compania farmaceutică GlaxoSmithKline (GSK), care deţine producătorul Europharm din Braşov, estimează că anul viitor 75% din producţie (în volum) va merge pe pieţele externe, nivel în creştere comparativ cu 60% anul acesta şi 43% în 2010.

"Cele mai importante pieţe externe sunt Franţa şi Italia, care reprezintă aproximativ un sfert din total. Exportăm în circa 80 de state, printre acestea aflându-se şi Danemarca, Turcia sau Italia. Este dificil de spus dacă în viitor procentul mai poate creşte. Poate ajunge la 80% şi apoi să se stabilizeze", a spus Pascal Prigent, directorul general al GSK România, care a preluat mandatul anul acesta.

Compania produce laBraşov16 produse din total, dintre care 12 merg doar pe piaţa internă.

Dintre produsele exportate cel mai mare rulaj este adus de Seroxat, un antidepresiv, care reprezintă 35% din totalul producţiei de la fabrica braşoveană.

Prigent explică faptul că medicamentul este unul important în portofoliul mondial al GSK şi îl compară cu Seretide. Seretide este produsul cu cele mai mari vânzări din România (din punctul de vedere al valorii), iar potrivit companiei şi din Europa.

Producţie din ce în ce mai mare

Fabrica pe care GSK o deţine laBraşova început exporturile în 2008. Pe lângă Seroxat, un alt brand din portofoliul global al GSK produs aici este Retrovir, medicament pentru tratamentul HIV.

"Anul acesta vrem să ajungem la o producţie (totală - n.red.) de circa 46 de milioane de unităţi (cutii - n.red.) faţă de 42 de milioane de unităţi anul trecut", a mai spus Prigent. Capacitatea totală a fabricii este de 65 de milioane de unităţi.

Compania nu a dorit să precizeze care este valoarea exporturilor, însă dacă ponderea este aceeaşi ca în cazul volumului, Europharm este cel mai mare exportator român din industria de profil.

Potrivit unei analize ZF pe baza datelor existente pe site-ul Ministerului de Finanţe, Europharm a fost anul trecut cel mai mare producător local de medicamente (după cifra de afaceri totală, exporturi plus piaţa internă) cu un rulaj de peste 90 mil. euro.

În general, exporturile de medicamente se menţin reduse la nivelul României, potrivit estimărilor ZF acestea fiind de puţin peste 100 de milioane de euro.

Odată cu demararea producţiei celor două medicamente în România, Seroxat şi Retrovir, GSK a investit şapte milioane de dolari în intervalul 2009-2011 şi ieri a anunţat investiţii de 12 milioane de dolari într-un laborator de calitate şi birouri pentru 2011-2012.

"Credem că pe termen lung există oportunităţi de creştere. Credem că lucrurile se vor schimba. Acesta este motivul pentru care GSK continuă să investească în România", a mai spus Prigent.

El a amintit că o piedică în calea creşterii exporturilor este reprezentată de preţurile din România, cele mai mici din Europa, în condiţiile în care alte state solicită preţurile din ţara-mamă.

"Nu este un stimul pentru producători", a precizat el.

Panadol a ajuns laBraşov

Prigent a explicat faptul că intenţia companiei este de a transfera cât mai multe medicamente laBraşov, însă acest lucru depinde şi de legislaţie.De asemenea, laBraşova început să fie împachetat şi Panadol (capsulele), atât pentru România, cât şi pentru pieţele din jur.

Panadol este fabricat în Irlanda. Reprezentanţii companiei spun că pentru moment nu există planuri ca Panadol să fie fabricat în România.

GSK a cumpărat fabrica Europharm în anul 1998 de la omul de afaceri Mihai Miron, iar în prezent aproximativ 250 de oameni lucrează aici.Pe de altă parte, GSK mai deţine în România şi o divizie de distribuţie (Europharm Distribuţie), dar şi partea de comercializare a medicamentelor.

Compania are peste 84 de produse în arii precum oncologie, HIV/SIDA, boli respiratorii, cardiologie, dermatologie, sistem nervos central, vaccinuri şi altele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO