Companii

Silcotub a injumatatit in trimestrul trei profitul la sase luni

17.11.2005, 19:17 31

Compania Silcotub Zalau, parte a grupului international Tenaris - cel mai mare producator de tevi la nivel mondial, a obtinut in primele noua luni un profit net de 6,46 milioane de lei (1,8 milioane de euro), ceea ce reprezinta jumatate din valoarea obtinuta in primul semestru.

De asemenea, cifra de afaceri a Silcotub pe primele trei trimestre a crescut cu peste 10,5% in lei pana la valoarea de 375,7 milioane de lei (103,8 milioane de euro).

Ritmul afacerilor companiei s-a redus fata de primul semestru, cand rata de crestere a cifrei de afaceri s-a situat la 44%, cu toate ca productia de tevi a scazut cu 10% din cauza opririi procesului de productie in luna martie, cand, timp de cateva saptamani, fabrica a intrat in reparatii.

Silcotub Zalau inregistra pe primele trei trimestre ale anului trecut pierderi in valoare de peste 29,5 milioane de lei (7,26 milioane de euro).

Oficialii companiei nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei pentru a comenta rezultatele.

Unul dintre principalii factori care influenteaza in sens negativ profitabilitatea Silcotub este cresterea pretului la energia electrica. Circa 15% din costurile de productie ale Tenaris Silcotub sunt cele cu energia electrica, in conditiile in care utilitatile sunt pe un trend de scumpire in vederea alinierii tarifelor la nivelul Uniunii Europene.

Silcotub produce tevi din otel carbon si slab aliat fara sudura, cu utilizare in industria constructiilor, petrolului si gazelor, energetica, chimica si cea a constructiilor de masini.

Circa 70% din productia companiei este destinata pietelor externe din Europa de Vest, America de Nord si Europa de Est. Pe piata interna, principalii clienti ai Silcotub sunt Petrom Comtech si COM-GAZ. In aceste conditii, rezultatele companiei au fost afectate in primele noua luni din 2005 si de fluctuatiile de pe piata valutara.

Silcotub a obtinut in primele noua luni un profit brut de 11,8 milioane de lei (3,26 milioane de euro), diferenta fata de profitul net fiind reprezentata de cheltuielile cu impozitul pe profit amanat, in valoare de peste 5,34 milioane de lei (1,5 milioane de euro).

Rezultatul obtinut din activitatea de exploatare s-a ridicat la 10,72 milioane de lei. Silcotub a realizat profit si din activitatea financiara, in valoare de 1,08 milioane de lei (300.000 de euro), in conditiile in care in primele trei trimestre din 2004 pierderile financiare au fost de peste 22,6 milioane de lei (5,56 milioane de euro).

In vederea eficientizarii activitatii, Silcotub a incheiat luna trecuta mai multe contracte-cadru, cu o valoare totala anuala de 106,3 milioane de euro, cel mai important dintre acestea fiind contractul de aprovizionare cu Donasid Calarasi, intrata recent in portofoliul celor de la Tenaris. Contractul se intinde pe o perioada de cinci ani si are o valoare anuala de 66,8 milioane de euro. Alte doua contracte-cadru au fost incheiate de catre Silcotub cu firma italiana Dalmine, operatorul din Italia al grupului Tenaris. Valoarea cumulata a celor doua contracte este de 35,1 milioane de euro.

Producatorul de tevi este listat la Categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti. Ultimul pret la care s-au efectuat tranzactii cu actiuni Silcotub a fost de 20 de lei/actiune.

La acest nivel capitalizarea bursiera a companiei este de aproape 185 de milioane de lei (50,86 milioane de euro). Silcotub este controlata de grupul Tenaris, care detine, prin intermediul Tubman International, aproape 84,9% din actiunile societatii din Zalau. Tenaris a intrat pe piata romaneasca in vara anului trecut prin achizitia companiei Tubman International, care avea in portofoliu Silcotub Zalau, Tubinox Bucuresti si Laminorul Braila. Ulterior, Tenaris a cedat catre stat Laminorul Braila.

In luna mai a acestui an, Tenaris a achizitionat un pachet de 97% din actiunile combinatului siderurgic Donasid Calarasi prin intermediul unor tranzactii in valoare de 37 de milioane de euro. Vanzatori au fost italienii de la Beltrame prin intermediul firmei elvetiene Siprofer.

Prin aceasta miscare, Tenaris a urmarit sa-si integreze pe verticala operatiunile din Romania, combinatul de la Calarasi devenind sursa de materii prime pentru Silcotub.

Pana atunci materiile prime necesare procesului de productie erau importate din Rusia.

Pe piata locala, Tenaris concureaza cu investitori rusi si indieni.

Grupul anglo - indian LNM Holdings, proprietarul Sidex, detine Petrotub Roman, Siderurgica Hunedoara si Tepro Iasi.

Compania TMK din Rusia a preluat in 2002 Artrom Slatina.

La nivel global, Tenaris are vanzari anuale de peste 3 miliarde de dolari, detinand capacitati de productie in Argentina, Brazilia, Canada, Italia, Japonia, Mexic si Venezuela. stelian.vezentan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO