Companii

Surpriza in topul brokerilor: Swiss Capital, pe primul loc

06.12.2004, 00:00 95

Societatea de brokeraj Swiss Capital, despre care multi dintre investitorii de pe piata de capital nu stiau cu cateva luni in urma macar ca exista, a devenit luna trecuta vedeta topului brokerilor de pe Bursa de Valori, ocupand primul loc dupa valoarea tranzactiilor cu actiuni intermediate.
Societatea a intermediat luna trecuta pe Bursa tranzactii in valoare de 17,3 milioane de euro cu care a detinut o cota de piata de peste 12%. Swiss Capital a surclasat astfel societati de brokeraj ca cele ale Raiffeisen sau ING si pe SSIF Broker din Cluj-Napoca, principalul intermediar al tranzactiilor realizate de investitorii romani de la inceputul acestui an.
Autorizatia de functionare a Swiss Capital fusese suspendata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) in luna martie a acestui an pentru din cauza scaderii capitalului net al societatii sub limitele impuse de reglementarile pietei de capital. Brokerii raporteaza lunar la CNVM capitalul net, prin intermediul caruia Comisia verifica solvabilitatea brokerilor.
Societatea a fost preluata ulterior de un broker care lucrase pana atunci la o alta societate, Eduard Gunescu, care a ajuns sa detina in prezent 92% din actiunile Swiss Capital. "Am reusit sa aducem mai multi clienti, atat straini cat si romani la Swiss Capital. Cu siguranta ne vom plasa pe primele locuri in topul brokerilor si in lunile viitoare,? a declarat pentru Ziarul Financiar Eduard Gunescu. El a fost pana la mijlocul acestui an director de operatiuni la Equity Invest.
Swiss Capital a devenit mai activa la Bursa inca din octombrie, cand a ocupat locul al treilea cu tranzactii intermediate in valoare de 17,5 milioane de euro.
Locul al doilea dupa tranzactiile intermediate pe Bursa luna trecuta a revenit Raiffeisen Capital & Investment, societatea de intermediere bursiera a Raiffeisen Bank, cu operatiuni in valoare de 13,8 milioane de euro si o cota de piata de 99%. Raiffeisen ocupa primul loc dupa tranzactiile intermediate pe BVB de la inceputul anului, cu operatiuni in valoare de 84,5 milioane de euro.
SSIF Broker din Cluj-Napoca, prima societate de intermediere bursiera care isi va lista actiunile pe piata de capital, a realizat luna trecuta tranzactii in valoare de 12 milioane de euro si ocupa locul al treilea in clasamentul de luna trecuta.
Luna noiembrie a insemnat la Bursa de Valori continuarea cresterii preturilor actiunilor pe fondul unei valori relativ ridicate a tranzactiilor. Indicele BET care urmareste cele mai importante companii cotate a urcat cu 1,6% luna trecuta, o crestere mai mare inregistrand indicele general al pietei BET-C, care a castigat 5,4%, in principal datorita actiunilor Petromidia si Impact. Valoarea medie zilnica a tranzactiilor s-a situat luna trecuta la 3,2 milioane de euro.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO